DOLAR 35,3831
EURO 36,4836
ALTIN 3.038,34
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Açık Havada çıkamayan hasta için: Teletıp

20.04.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Damla Peker’in haberine kadar “Teletıp” denen başvuru cildiye, psikiyatri, besin ve diyetetik dâhil elde etmek üzere birçok afiyet alanı için uygulanıyor. Teletıp ile vatandaşlar uzaktan, aramalar ya da görüntülü sohbetler aracılığıyla izlenebiliyor. Uzmanlar, vatandaşları kliniklere çağırmadan online ya da telefonla onların sıkıntılarını çözüyor.

Teletıp uygulamasını kullanan uzmanlar, konuyla ilgili şunları söyledi:

EN FAZLA YAŞLI VE HAMİLELER MESAJ ATIYOR

Türk Cildiye Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu: “Koronavirüs çıktığı anda hastalarım için bedava WhatsApp Danışma Hattı kurdum. Vatandaşlara buradan görüşüyoruz. Gerekirse deri problemleri ile ilgili bakış gönderiyorlar. Yeni bir hap reçete etmiyorum. Bizim halkımızın çok sayıda kremi olur. Eğer uzaktan halledilebilecek bir sorun değilse, mutlaka hastaneye gitmelerini söylüyorum. En fazla, dışarıya çıkmaları yasaklanmış olan yaşlılar ile hamile ve  ufak çocukları olanlar mesaj atıyor. 7/24 hizmet veriyorum.”

DİYET LİSTESİNİ E-POSTA İLE YOLLUYORUZ

Uzman Diyetisyen İzan Işık: “Bu süreçte ahali dışarı çıkmamak durumunda olmalarından nedeniyle telefon veya görüntülü röportaj şeklinde randevularımızı ayarlıyoruz. Ön görüşmeyi yine olağan tetkik ortamındaki gibi konuşarak yapıyoruz. Perhiz listelerini WhatsApp ya da e-Posta üzerinden yolluyoruz. Soru sormak istediklerinde tekrar WhatsApp üzerinden iletişime geçiyoruz. Son zamanlarda talep daha çok arttı. Pandeminin psikolojik boyutu herkesi yemeğe itiyor. Kilo problemini durdurmak için ise online diyete başvuruyorlar.”

BU DÖNEMDE KAYGILAR ÇOĞALIYOR

Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: “Biz hastalarımızın mümkünse kliniklere gelmelerini istiyoruz. Ama, 65 yaş üstü ya da 20 yaş altı hastalarımız var. Onlar gelemeyince online mülâkat yapıyoruz. Eğer hastanın hayatını korkutma edecek düzeyde bir rahatsızlığı olduğunu düşüyorsak, muayenenin sonunda mutlaka hastaneye gelmesini istiyoruz. Vatandaşlar, bu sistemden memnunlar. Bu hastalarımızın bu dönemde kaygıları daha çok artıyor. En fazla kaygılandıkları konular ise çocukları, kronik hastası ve 65 yaş üzerinde yakınları olanlarla ilgili.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.