DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Abur cubur sevgisinin nedeni “Kara ölüm” olabilir

Avrupa’da yaşayan insanların yüzde 60’ını öldüren veba salgını, ağız bakterilerimizin yapısını değiştirdi. Araştırmalara göre bu değişim abur cubur yiyeceklere olan sevgimizi tetikliyor olabilir.

17.12.2023
A+
A-

14. yüzyılın ortalarında “Kara Ölüm” olarak da bilinen İkinci Veba Salgını Avrupa’da yaşayan insanların yüzde 60’ını öldürdü ve tarihin akışını değiştirdi. Hastalık ateş, yorgunluk ve kusmanın yanı sıra vücudun çeşitli yerlerinde ağrılı kabarıklıklara neden oluyordu.

Uzmanlar kara vebanın, bu dönemdeki yaşanan beslenme ve hijyen değişiklikleri nedeniyle günümüzdeki abur cubur sevgimizi etkilemiş olabileceğini öne sürüyor.

Binlerce yıllık iskeletlerdeki diş plağının analizi, bugün ağızlarımızda bulunan baskın bakterilerin düşük lifli, yüksek karbonhidratlı diyetlerin yanında süt tüketimiyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

Bu bakterinin, abur cubur gibi, günümüzün modern beslenme şekillerini temsil ettiğini ve Kara Ölüm gibi küresel olayların bakterinin ağzımızdaki hakimiyetini tetiklemiş olabileceği belirtiliyor.

Veba sırasındaki diyet ve hijyen değişikliklerinin, ağzımızdaki bakteri ortamını etkilediği düşünülüyor.

AĞZIMIZDAKİ BAKTERİLER SAĞLIĞIMIZLA BAĞLANTILI

Vücuttaki bu bakterilerin bağışıklık, kalp ve beyin sağlığıyla bağlantılı olduğu biliniyor ancak aynı zamanda bazı hastalıklarla da ilişkilendirilebiliyor.

Penn State’den Profesör Laura Weyrich, “Modern mikrobiyomlar, obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve zayıf zihinsel sağlık dahil olmak üzere çok çeşitli kronik hastalıklarla bağlantılıdır.” diyerek kişinin sağlığının ağzında ürettiği bakterileri etkileyebileceğinin altını çizdi.

Profesörün ekibi, M.Ö. 2200’den M.S. 1835’e kadar İngiltere ve İskoçya’daki 27 arkeolojik alana gömülen 235 kişinin dişlerinden materyal topladı.

Örnekleri işledikten sonra iki farklı bakteri topluluğuna ait 954 mikrobiyal tür tespit ettiler. Bunlardan birine, modern insanların ağzında yaygın olarak bulunan Streptococcus cinsi hakim olurken, diğerine ise artık sağlıklı insanlarda neslinin büyük ölçüde tükendiği düşünülen Methanobrevibacter cinsi hakim oldu.

AĞIZ BAKTERİLERİNİ “KARA ÖLÜM” DEĞİŞTİRDİ

Araştırma, ağız bakterilerindeki çeşitliliğin neredeyse yüzde 11’inin, Kara Ölüm’ün gelişi de dahil olmak üzere tarih boyunca meydana gelen değişikliklerle açıklanabileceğini ortaya çıkardı.

Pandeminin insanların beslenme düzenlerinde değişiklikleri tetiklemiş olması ve bunun da ağızdaki bakteri ortamının çeşitliliğini etkilemesi mümkün.

NTV

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.