DOLAR 32,2532
EURO 34,7848
ALTIN 2.425,20
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

ABD’nin Bağdadi operasyonu Türkiye’ye tuzak mı

29.10.2019
A+
A-

İşte yanıt bekleyen sorular ve dikkat çeken bilgiler:

İNCİRLİK KULLANILMADI

IŞİD elebaşının öldürüldüğü iddia edilen ev, Türkiye sınırının 10 km güneyinde bulunuyor. Dolayısıyla ABD açısından bu bölgeye operasyon için en yakın alan İncirlik Üssü olarak öne çıkıyor. Ancak ABD Özel Kuvvetleri’nin, yaklaşık 700 km ilerideki Irak’taki bir üsten, 8 helikopterle giderek operasyonu gerçekleştirdiği açıklandı.

NE KADAR BİLGİ VERİLDİ?

Operasyonun Türkiye sınırının hemen güneyinde olması nedeniyle, ABD makamları Türkiye’ye de bilgi verildiğini açıkladı. Nitekim Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklama ile operasyon öncesi “bilgi paylaşımı” olduğunu doğruladı. Ancak paylaşılan bilginin detayı açıklanmadı. Trump, Türkiye’ye sadece “özel bir operasyon yapılacağı” bilgisinin verildiğini, operasyonun hedefinin Bağdadi olduğunun söylenmediğini ifade etti.

Türkiye’nin operasyona destek verip vermediği sorulunca da “hava sahasının kullanıldığını” ve “Türkiye’nin sorun çıkarmadığını” söyledi. Bir NATO müttefikinden, bir terör elebaşına karşı böylesine kritik bir operasyondan bahsederken, ABD Başkanı’nın konuyu “sorun çıkarmak” ya da “çıkarmamak” üzerinden açıklaması Washington-Ankara hattındaki karşılıklı güven duygusunu da ortaya koyuyor.

OPERASYON  NOKTASI 

Operasyonun yapıldığı nokta, Türkiye’nin 9 gözlem noktasının bulunduğu İdlib bölgesi kırsalı. Üstelik sınıra da çok yakın. Türkiye’nin kendi topraklarına bu kadar yakında bulunan, üstelik 9 gözlem noktası ile bir nevi sorumluluğunu da üstlendiği bölgedeki kritik terör hedefinin istihbaratının ABD’ye, bir başka terör örgütü, PYD-YPG’nin ve Irak istihbarat örgütü tarafından verildiği öne sürüldü.

TERÖRİST AÇIKLADI

Bağdadi’nin öldürüldüğü haberinden sonra, sağ kolu olarak bilinen Ebu Hasan El Muhjir’in de öldürüldüğü bilgisi yayıldı. Bu bilgiyi PKK/ YPG’nin elebaşlarından Mazlum Kobani yaydı. Teröristin öldürüldüğü yere ilişkin bilgi, Türkiye’yi zora sokmayı amaçlıyor olabilir. Çünkü Cerablus bölgesinin kontrolü TSK ile SMO’nun  kontrolünde bulunuyor. (Zeynep Gürcanlı/Sözcü)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.