DOLAR 32,2553
EURO 34,6209
ALTIN 2.413,13
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

ABD’de ISM imalat endeksi iki yılın en düşük seviyesinde

02.11.2022
A+
A-

ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü imalat endeksi, ekimde bir önceki aya göre 0,7 puan azalışla 50,2’ye inerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. SP Global tarafından açıklanan ekim ayına ilişkin imalat sanayi PMI ise yukarı yönlü revize edilerek 50,4 oldu.

Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM), ekim ayına ilişkin imalat sanayi endeksini açıkladı.

Buna göre, ISM imalat endeksi ekimde bir önceki aya kıyasla 0,7 puan azalarak 50,2’ye düştü. Beklenenden az düşüş kaydetmesine rağmen Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyen verinin 50 değerini alması öngörülüyordu.

İmalat sanayi büyümesinin ivme kaybetmeye devam ettiğini gösteren endeks, eylülde 50,9 değerinde gerçekleşmişti.

Üretim endeksi ekimde aylık 1,7 puan artışla 52,3’e yükselirken, yeni siparişlere ilişkin endeks 2,1 puan artışla 49,2’ye çıktı. İstihdam endeksi de aynı dönemde 1,3 puan artarak 50’ye tırmandı.

Bu dönemde imalat sanayisinin 8 alt sektörü büyüme kaydederken, 10 sektör küçüldü. Bu dönemde daralan sektörler; mobilya, ahşap ürünleri, kağıt ürünleri, tekstil, baskı, işlenmiş metal ürünleri, kimyasal ürünler, birincil metaller, bilgisayar ve elektronik ürünler ile yiyecek, İçecek ve tütün ürünleri oldu.

İMALAT SANAYİ PMI VERİSİNDE YUKARI YÖNLÜ REVİZYON

Öte yandan, S&P Global tarafından açıklanan ekim ayına ilişkin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise 49,9’dan 50,4’e revize edildi. İmalat sanayi PMI verisi, eylülde 52 değerinde gerçekleşmişti.

IHS Markit’ten yapılan açıklamada, üretimin artmaya devam ettiği ancak zayıf talep koşullarının büyümeyi engellediği belirtildi.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektörde genişlemeye, 50’nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.