DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

ABD 1972’den bu yana ilk kez Ay’a araç indirdi

ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin “IM-1” misyonu kapsamında SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilen “Odysseus” adlı uzay aracı, Ay’a iniş yaptı. Bu iniş sonrası “Odysseus” 1972’deki Apollo 17 misyonundan bu yana Ay’ın yüzeyine …

23.02.2024
A+
A-

ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin “IM-1” misyonu kapsamında SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilen “Odysseus” adlı uzay aracı, Ay’a iniş yaptı. Bu iniş sonrası “Odysseus” 1972’deki Apollo 17 misyonundan bu yana Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yapan ABD’ye ait ilk özel uzay aracı olarak tarihe geçti.

“SİPARİŞİNİZ AY’A TESLİM EDİLDİ”

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) internet sitesinden yapılan canlı yayında, Odysseus’un, Ay’ın güney kutbuna yakın bir bölgesine TSi ile 02.23’te güvenli bir şekilde indiği belirtildi. NASA’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda da “Siparişiniz Ay’a teslim edildi.” ifadesi kullanılırken uzay aracının Ay’a inişi, Intuitive Machines şirketinin hesabından ise “Odysseus’un yeni bir evi var.” ifadesiyle duyuruldu.

1972’DEN BERİ İLK

NASA Yöneticisi Bill Nelson, canlı yayında, “Bugün, yarım yüzyılı aşkın süredir ilk kez ABD, Ay’a geri döndü. Bugün NASA’nın ticari ortaklıklarının gücünü ve vaadini gösteren bir gün.” dedi.

İnişten 15 dakika sonra zayıf da olsa sinyal göndermeye başlayan Odysseus, 50 yıldan fazla bir süre sonra Ay’ın yüzeyine inen ilk özel şirket yapımı uzay aracı oldu.

Odysseus, inişiyle 1972’deki “Apollo 17” misyonundan bu yana Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yapan ABD’ye ait ilk özel uzay aracı olarak tarihe geçti.

ABD’li özel şirket Intuitive Machines’in “IM-1” misyonu kapsamında Ay’a iniş için geliştirdiği uzay aracı, 15 Şubat’ta SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı. 4,3 metre yüksekliğindeki altı ayaklı karbon fiber ve titanyum iniş aracı, NASA’nın Artemis Misyonu kapsamında kullanmayı planladığı 6 farklı deney için de yük taşıyordu.

NASA, birkaç yıl içinde Ay’a insan gönderme planları kapsamında Ay teslimatlarını ticarileştirme çabalarının bir parçası olarak, Odysseus’u inşa etmesi ve uçurması için Intuitive Machines şirketine 118 milyon dolar ödemişti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler.com

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.