DOLAR 32,2657
EURO 34,7432
ALTIN 2.400,29
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

ABD 1.7 trilyon dolarlık anlaşmadan çekilecek

05.02.2020
A+
A-

Amerika Birleşik Devletleri Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile yaptığı kamu alım satım kontratlarına ilişkin anlaşmayı DTÖ’nün adaletsiz yapısı nedeniyle rafa kaldıracağı konuşuluyor 1.7 trilyon dolar değerindeki anlaşma, Bloomberg’in bir kaynağa dayandırdığı dünkü habere göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminden yetkililerin hazırladığı taslak başkanlık kararnamesi görüşe açıldı.

Taslak, DTÖ’nün Kamu Alımları Anlaşması’nı ABD’nin talepleri doğrultusunda değiştirmemesi halinde ABD’nin anlaşmadan çekilmesini başlatacak düzenlemeler içeriyor.

Trump, Davos’ta ateş püskürmüştü

Donald Trump Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı açıklamasında DTÖ ile ilgili oldukça sert açıklamalarda bulunmuştu.

“Çin, Hindistan gelişmekte olan ülkeler olarak değerlendirilirken biz gelişmekte olan ülke olarak değerlendirilmedik. Bildiğim kadarıyla biz de gelişmekte olan bir ülkeyiz” diyen Trump bu ülkelerin muazzam avantajlarla ticaret yaparken ABD’nin DTÖ tarafından gelişmekte olan bir ülke olarak görülmediğini, bunun yanlış olduğunu açıkladı. “Dünya Ticaret Örgütü olmasaydı Çin bugünkü Çin olmazdı” diyen Trump DTÖ’yü Çin’in kullandığı bir araç olarak tanımladı.

Yeni anlaşma sinyalini vermişti

DTÖ’yle yeni bir anlaşma yapacağını açıklayan Trump “Bu anlaşma oldukça dramatik olacak” dedi. Avrupa Birliği ile ticaret anlaşması yapmanın Çin’den çok daha zor olduğunu ekleyen Trump eğer anlaşma olmazsa başka yollar kullanmak zorunda kalacaklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.