DOLAR 32,1975
EURO 35,0163
ALTIN 2.514,54
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
23°C
Parçalı Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

AB Tek Kullanımlık Plastikleri Yasakladı: Plastik Kaşık, Bardak Gibi Ürünler AB Pazarına Giremeyecek

05.07.2021
A+
A-

Plastik atıklar, doğada binlerce yıl çözünmeyen yapıları sebebiyle gezegenimizin geleceği için en büyük sorunlardan biri. Özellikle okyanuslardaki kirliliğin en büyük sebeplerinden biri olan ve okyanuslardaki canlı yaşamını riske atan plastikler, aynı zamanda ne yazık ki günlük hayatlarımızda en çok ürettiğimiz atıkların başında geliyor. 

Avrupa Birliği, 2018 yılında önerilen ve 2019 yılında kabul edilen ”Tek Kullanımlık Plastik Yönergesi” kapsamında tek kullanımlık plastik atıklarının önüne geçebilmek için bu ürünlerin tamamının kullanımını yasakladı. Plastik kaşıklar, bardaklar, pipetler gibi ürünlerin yasaklandığı kanun bugün yürürlüğe girdi. Kanun ile birlikte aynı zamanda polistirenden yapılmış yiyecek ve içecek kutuları da yasaklandı.

Ürünler Avrupa pazarına giriş yapamayacak:

Plastik atık

Yürürlüğe giren kanun kapsamında alternatifi olan tek kullanımlık plastik ürünlerin hiçbiri Avrupa pazarına giriş yapamayacak. ‘Sıfır Atık Avrupa’ hareketi kapsamında atılan bu adım ile plastik atıkların önüne geçilmesi hedefleniyor. Avrupa’da tek kullanımlık plastik ürünlerin yerine geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir ürünlere yönlendirmeler yapılıyor.

Kanun kapsamında restoran benzeri işletmeler bu konuda uyarı aldılar ve önümüzdeki aydan itibaren tamamen geri dönüştürülebilir ya da doğada çözünebilen ürünlerin kullanımına geçilmesine yönelik uygulama da yürürlüğe girecek.

Avrupa Komisyonu’nun konuya ilişkin açıklamalarında yer alan verilere göre okyanusları kirleten atıkların yüzde 80’ini plastik atıklar oluşturuyor. Plastik atıklar hem okyanustaki canlı yaşamına hem de insan yaşamına uzun vadede büyük zararlar veriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.