AA Foto Muhabirleri, POY Uluslararası Basın Fotoğrafı Yarışmasında Bir Çok Ödül Kazandı
AA Foto Muhabirleri, POY Uluslararası Basın Fotoğrafı Yarışması’nda birçok ödül kazanarak gazetecilik ve fotoğrafçılık alanında büyük başarı elde etti.
AA Foto Muhabirleri, POY Uluslararası Basın Fotoğrafı Yarışmasında Başarılarına Bir Yenisini Ekledi
Amerika Birleşik Devletleri’nde Missouri Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen ve basın fotoğrafçılığı alanında en prestijli yarışmalardan biri olan “Pictures of the Year International” (POY), 2024 yılı yarışmasında da büyük bir heyecan ve rekabet ortamına sahne oldu. Bu yılki yarışmada, Anadolu Ajansı (AA) bünyesinden birçok yetenekli foto muhabiri, ödüllerle döndü ve uluslararası alanda adlarını duyurdu.
AA Foto Muhabiri Ali Cadallah, Birden Çok Ödüle Hak Kazandı
AA’nın deneyimli foto muhabiri Ali Cadallah, özellikle Gazze Şeridi’nde yaşanan trajediyi ve çatışmaları en etkili şekilde yansıtan kareleriyle dikkat çekti. Cadallah, İsrail ordusunun Gazze’de düzenlediği ve sivil halkın büyük acılar yaşadığı saldırıya ait görüntüleriyle “Genel Haber” kategorisinde birincilik ödülünü kazandı. Bu önemli başarı, onun bölgedeki zor şartlar altında bile mesleğine olan bağlılığını ve fotoğrafçılıktaki ustalığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Ayrıca, Cadallah’ın Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’taki yıkımı gösteren fotoğrafı ve serbest haberci Belal Khaled’in Ramazan ayı hazırlıklarını konu alan görüntüsü, “Genel Haber” kategorisinde finalist olarak ödüllendirildi. Cadallah’ın diğer bir eseri ise, “Sıcak Haber” kategorisinde yer aldı ve İsrail’in Nusayrat Mülteci Kampı’nda düzenlenen saldırı anını yakaladığı kareyle “Finalist” olarak seçildi.
Görsel Arşiv Müdürü Esra Hacıoğlu Karakaya ve Kadın Orkestrası Çalışması
AA’nın Görsel Arşiv Haber Müdürü Esra Hacıoğlu Karakaya, “Farklı yaş ve meslek gruplarından kadınlar tarafından kurulan Ankara Kadın Orkestrası adlı projesiyle, “Seri Portre” kategorisinde “Award of Excellence” ödülüne layık görüldü. Bu çalışma, kadınların sanata ve müziğe olan katkılarını ve toplum içindeki yerlerini vurgulayan güçlü bir anlatıma sahipti.
Yarışma Hakkında Detaylar ve Gelecek Oylamalar
POY yarışması, her yıl olduğu gibi bu yıl da uzman jüri üyeleri tarafından çeşitli kategorilerde titizlikle değerlendirildi. Katılımcıların eserleri, 24 Şubat’a kadar devam eden oylama süreciyle belirleniyor. Bu süreçte, farklı kategorilerdeki ödüller, en yüksek oy alan çalışmalar arasında dağıtılıyor.
Geçmişteki Başarılar ve Ödüller
AA’nın ödüllü foto muhabirleri, geçmiş yıllarda da uluslararası yarışmalarda başarılı sonuçlar elde etmişti. 2014 yılında Mosaab Elshamy, 2015’te Sebastian Castenada, 2016’da Mustafa Hassona, 2020’de Elif Öztürk, 2021’de Şebnem Coşkun, Elif Öztürk, Arif Hüdaverdi Yaman, Gökhan Balcı ve Onur Çoban; 2023’te ise Burak Akbulut, Özge Elif Kızıl, Şebnem Coşkun ve Wolfgang Schwan ödüller kazanmıştı. Bu yıl da, Ali Cadallah, Abed Zagout, Abed Rahim Khatib, Belal Khaled, Wojciech Grzedzinski ve Muhammed Enes Yıldırım gibi isimler, üstün başarılarını belgeledi.
Sonuç ve Kaynaklar
Yarışmaya katılan ve ödüller kazanan tüm foto muhabirleri, mesleğin zorluklarına rağmen yılmadan çalışarak, olayların en gerçekçi ve etkili anlatımlarını ortaya koymaya devam ediyor. Bu sayede, hem mesleğin saygınlığını artırıyor hem de kamuoyunun bilinçlenmesine katkıda bulunuyorlar.
Kaynak: AA / İbrahim Hamdi Hacıcaferoğlu – Güncel Kültür Sanat Güncel Sanat Dünya Gazze