DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Aileleri Türk Edebiyatına Yönlendiren Bir Dahiliye: Emine Erdoğan’ın Rami Bienali Konuşması

Aileleri Türk edebiyatına yönlendiren dahiliye: Emine Erdoğan’ın Rami Bienali konuşmasından ilham veren öykü ve düşünceler.

25.04.2026
A+
A-

Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşen 1. Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katılan Emine Erdoğan, çocukların edebiyatla tanışmasının önemine vurgu yaptı. Konuşmasında, küreselleşmenin kültürleri tek topyaya indirgeyebileceğini belirterek, ailelere kendi kahramanlarımızı çocuklarına emanet etme çağrısı yaptı. Görülen zaafların ve kaybedilen değerlerin karşısında, çocuklarımızı güvenilir edebiyat kahramanlarıyla buluşturmanın gerekliliğini dile getirdi.

Etkinliğin tarihi mekânı olan Rami Kütüphanesi’nin atmosferinde yaptığı konuşmada Erdoğan, hayal gücünün millet medeniyetinin gücü olduğunu belirtti. “Çocuk zihni, birbirinden zengin hayal ürünlerinin yetiştiği bir bahçeye benzer” sözleriyle çocukların hayal kurma kapasitesinin, insanlığın ilerleyişindeki itici güç olduğuna vurgu yaptı. Bu bağlamda, hayal gücü beslendikçe yeni kapılar açıldığını, edebiyatın da bu kapıları aralayan anahtar olduğuna işaret etti.

Resimli kitapların çocuklar için taşıdığı eğitimsel ve duygusal değerlerin altını çizerken, çocukların ilkokuldan itibaren dil ve ifade becerilerini geliştirmenin resimli kitaplar aracılığıyla mümkün olduğunu söyledi. Çocuğa verilen her kitabın kimlik kazandırdığına vurgu yapan Erdoğan, kahramanların çocuklar için model oluşturarak farklılıkları ve dayanışmayı öğretmesi gerektiğini belirtti. Evlatlarımıza kendi kahramanlarımızı sunabilmenin önemi üzerinde duran konuşmasında, çeviri kitaplarının kültürel bağlarımızı zayıflattığını ve yerli kahramanlarımızın yeniden sahnede olması gerektiğini ifade etti.

Günümüzde çocukların ekran bağımlılığına karşı resimli kitapların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, dijitalleşmenin zararlarına dikkat çekti. Siber zorbalık ve çevrimiçi riskler karşısında çocukların güvenli ve anlamlı bir bilgi dünyasına ihtiyacı olduğunu belirtti. Ailelere, kütüphanelere yönelişi teşvik etmenin önemini vurguladı ve kütüphane ziyaretlerinin aile içi iletişimi güçlendirdiğini ifade etti.

Etkinlik sonunda Bakan Göktaş’ın Emine Erdoğan’a diorama sanatından hazırlanmış bir hediye takdim etmesiyle tören sona erdi. Tören, birlikte çekilen fotoğraflar ve kurdele kesimiyle tamamlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.