DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Köklerden Geleceğe: Dulkadiroğlu’nda Kadın Eliyle Kültürel Mirasın Yeniden İnşası

Köklerden geleceğe, Dulkadiroğlu’nda kadın eliyle kültürel mirasın yeniden inşasını derinlemesine keşfedin; geçmiş ve gelecek arasında özgün bir yolculuk.

04.02.2026
A+
A-

Dulkadiroğlu ilçesindeki Kaymakamlık Aile Destek Merkezi (ADEM) bünyesinde kurulan kurslar, deprem sonrası kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımını güçlendirmek amacıyla hayata geçirildi. 300 metrekarelik alanda aba dokuma, mozaik işlemeciliği ve aşçılık dallarında eğitimler sürdürülüyor; şu ana kadar yaklaşık 150 kursiyer bu programlardan faydalanmış durumda.

Projenin hedefi, Kahramanmaraş’ın özgün ürünlerini yeniden üretmek ve bu alanda yeni ustaların yetişmesini sağlamak. Depremin ardından canlılığı geri getirmeyi amaçlayan çalışmalar, kadınların dayanışma ve üretim gücünü ön plana çıkarıyor.

Kaymakam Hicabi Aytemür AA’ya yaptığı açıklamada, depremden etkilenen kadınların aktif katılımıyla geleneksel el sanatları ve saray mutfağı kültürünü sürdürülebilir biçimde yaşatmayı amaçladıklarını belirtti. “Amacımız, kadınları evlerinden çıkarıp kendi markalarıyla, kendi ürettikleri ürünlerle ve kendi emekleriyle gelir elde edebilecekleri bir sürece sokmak,” dedi.

Aytemür, kadınların çoğunun dezavantajlı gruplardan olduğuna vurgu yaptı ve onların onurlu, güçlü ve kendi parasını kazanmak isteyen bireyler olduğunu ifade etti. Fiziksel olarak güçlü bir çalışan ortamı kurduklarını belirten yetkililer, yalnızca söylem değil, somut destek sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

İlin tarihsel rolüne değinen Aytemür, bu kadınların Osmanlı, Memlük ve Dulkadiroğlu Beyliği dönemlerinde devlet yöneticileri ve şehzadeler yetiştirdiğini hatırlatarak, onların kim olduklarını yeniden hatırlamalarını istediklerini söyledi.

Proje kapsamında Maraş abası, Maraş mutfağı ve Germanicia mozaikleri bir araya getirilerek “3K” yaklaşımıyla çalışma yürütülüyor: Kahramanmaraş, kadın ve kitap. ADEM bünyesinde yaklaşık 12 bin kitaplık bir kütüphane kuruldu; bugüne kadar 100’ün üzerinde kursiyer mezun oldu ve şu anda 50’nin üzerinde kursiyer eğitimine devam ediyor.

Mozaik kursuna katılan Nesibe Gençay, ev hanımı olarak üretmenin kendilerine moral verdiğini, kursun deprem sonrası psikolojik toparlanmaya katkıda bulunduğunu ifade etti. Aba dokuma kursuna katılan Aysun Kenker ise uzun süredir evde kalan yaşamına sosyalleşerek yeniden yön verdiğini söyledi. Maraş kumaşını güncel ürünlere dönüştürdüklerini belirten Kenker, mutfak kursuna katılan Meryem Aslan ise sosyalleşmenin ve yeni şeyler öğrenmenin kendisini güçlendirdiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.