DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tayvan Çip Endüstrisinde Yeni Teknoloji Kontrol Yasasıyla Güçlendiriliyor

Tayvan çip endüstrisi yeni teknoloji kontrol yasasıyla güçleniyor. Güncel gelişmeler ve etkileri hakkında detaylar burada.

02.05.2025
A+
A-

Tayvan’dan Çip Teknolojileri Üzerinde Sıkı Kontrol

Tayvan, küresel yarı iletken endüstrisinde kritik bir konuma sahip olan Endüstriyel Yenilik Yasasında kapsamlı ve köklü bir değişikliğe giderek, şirketlerin en yeni teknolojilerini yurtdışına çıkarmalarını önemli ölçüde sınırlayan yeni düzenlemeleri hayata geçiriyor. Bu düzenlemelerin temelini oluşturan ve sektörde “N-1” kuralları olarak adlandırılan yeni yöntem, şirketlerin teknolojik gelişmelerini kontrol altında tutmayı amaçlıyor.

Yapılan düzenlemeye göre, şirketler en gelişmiş yarı iletken üretim süreçleri olan N teknolojisini ihraç edemeyecek ve yurtdışındaki tesislerinde yalnızca mevcut seviyeden bir adım geride olan N-1 teknolojisini kullanmak zorunda kalacaklar. Başbakan Cho Jung-tai tarafından resmen onaylanan bu değişiklik, özellikle TSMC gibi dev şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri’nde planlanan yatırımlarını doğrudan etkileyecek nitelikte. Başbakan, bu yeni politikayla birlikte, şirketlerin en son yeniliklerinin Tayvan sınırları içinde kalmasını sağlayacaklarını belirtti ve bu sayede uluslararası rekabet gücünü korumayı hedeflediklerini ifade etti.

Önceden, Tayvan gelişmiş çip üretim teknolojilerinin ihracatını bu denli katı ve net bir biçimde sınırlandırmamıştı. Günümüzde, sektörde şu an N3P işlem düğümüyle lider konumda olan TSMC, 2024 sonunda N2 nesil teknolojisine geçmeyi planlıyor. Ancak, yeni düzenlemelerle birlikte, bu ileri teknolojilerin ülke dışındaki tesislere transfer edilmesi engelleniyor ve bu da şirketlerin yatırımlarını yerel sınırlar içerisinde tutmasını zorunlu kılıyor.

Endüstriyel Yenilik Yasası‘nın güncellenen 22. maddesi ve ilgili alt düzenlemeler, 2025 sonuna kadar tamamen yürürlüğe girmeyi hedefliyor. Ayrıca, hükümet şirketlerin yurtdışına yapacakları yatırımlara ilişkin yetkiyi genişleterek, “ulusal güvenliği tehdit eden, ekonomik kalkınmaya zarar veren, uluslararası anlaşmaları ihlal eden veya çözülmemiş işçi anlaşmazlıklarına neden olan yatırımlar” hakkında iptal veya reddetme hakkını kullanabilecek. Bu kapsamda, yatırım projelerine ilişkin hükümetin müdahale etme ve karar verme yetkisi büyük ölçüde güçlendirilmiş durumda.

  • Yenilenen düzenlemelerin amacı, teknoloji transferlerinin ve yüksek seviyeli Ar-Ge çalışmalarının ülke sınırları içerisinde kalmasını sağlamak.
  • İlgili düzenlemeler, uluslararası rekabet gücünü artırmak ve teknolojik bağımsızlığı güçlendirmek adına atılmış önemli adımlar olarak görülüyor.
  • Yatırımcılar, yeni yasalar ve kurallar çerçevesinde hareket etmek zorunda kalacaklar ve bu durum, küresel çip endüstrisinde Tayvan’ın stratejik konumunu pekiştirecek.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.