DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Sağlık Bakanı’ndan Aile Sağlığı Merkezleri ve İlaç Düzenlemeleri Açıklaması

Sağlık Bakanı, Aile Sağlığı Merkezleri ve ilaç düzenlemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar için makalemizi okuyun.

28.03.2025
A+
A-

Sağlık Bakanı’ndan Önemli Açıklamalar

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması için Aile Sağlığı Merkezleri’nin güçlendirilmesine devam edeceklerini belirtti. “Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini daha kolay hale getirmek için Aile Sağlığı Merkezlerimizi güçlendirmeye kesintisiz olarak devam edeceğiz” dedi.

Memişoğlu, açıklamalarında “Aile Hekimliği Sistemimizi çok daha iyi bir noktaya taşımak” hedefinde olduklarını ve bu doğrultuda iş süreçlerini iyileştirmek için kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, geri ödeme kapsamına alınan 16 ilacın 8’i yerli üretim olup, 5’i kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan oluşmaktadır. Bu düzenlemeyle hem yerli ilaç sanayisine destek verilmesi hem de hastaların tedaviye erişiminin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Aile Hekimlerine Genişletilmiş Yetki

Yeni düzenleme ile birlikte aile hekimlerinin ilaç yazma ve rapor yenileme konusundaki yetkileri önemli ölçüde artırılmıştır. Aşağıdaki alanlarda aile hekimlerinin doğrudan işlem yapabilmelerinin önü açılmıştır:

  • Kan sulandırıcılar, çölyak hastalığı için mama ve gıdalar, alerjik rinit ilaçları, lipid düşürücüler: İlk tanı uzman hekim tarafından konulduktan sonra, rapor yenilemesi aile hekimlerince yapılabilecektir.
  • Tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremler: Belirlenen sürelerde raporsuz olarak reçete edilebilecektir.
  • Kronik hastalıklara bağlı ilaçlar: Uzman hekim raporunun yenileme süresi uzatılmıştır.

Memişoğlu, koruyucu hekimlik alanının “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” hedefinde kilit bir rol oynadığını vurgularken, birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik verdiklerini belirtti. Bu düzenlemeyle birlikte, toplum sağlığını korumak adına erken teşhis, etkili takip ve kolay ulaşılabilir sağlık hizmetleri sağlanması amaçlanmaktadır.

Bakan Memişoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, bu düzenlemede verdikleri destek için teşekkür etti. Bakan, “Uzun süredir iş birliği içinde yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemenin tüm vatandaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.