DOLAR 35,4817
EURO 36,6058
ALTIN 3.076,14
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cum 10°C
Cts 10°C
Paz 11°C
Pts 11°C

İstanbul Depremi ve Marmara Bölgesi’nin Geleceği

İstanbul Depremi ve Marmara Bölgesi’nin geleceği üzerine detaylı bir inceleme. Depremin olası etkileri, hazırlık stratejileri ve bölgenin risk yönetimi ile ilgili önemli bilgiler edinin.

16.01.2025
A+
A-

İstanbul Depremi ve Gelecek Tehditleri

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul’u tehdit eden büyük depremin yalnızca şehirle sınırlı kalmayıp, Marmara Bölgesi’ni kapsayan geniş bir alanda etkili olabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle Sakarya Çukuru’nu işaret eden Ercan, “İstanbul depremi beklenirken bu bölgede ciddi bir hareketlilik yaşanabilir” uyarısında bulunarak bölgedeki riskleri vurguladı.

Ercan, bu alanın olası bir depremde ciddi tehlikeler barındırdığını belirterek, “Ne yazık ki burada sanayi hızla gelişiyor ve bu durum riskleri daha da artırıyor” dedi. Ayrıca, geçmişte yaşanan depremlerin tekrar etme olasılığına da dikkat çekti. 1999 Gölcük Depremi sonrasında bu bölgede gerilimin azaldığını ancak Marmara’nın genelinde hâlâ büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti. “Geçmişte bir yerde deprem olduysa, yine olacaktır. Bu kural değişmez” diye ekledi.

Bölgedeki yer hareketlerini detaylandıran Ercan, gelecekte İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nün birleşme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Bu durumun, bölgedeki yapılaşma ve sanayi planlamalarının risklere göre yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu vurguladı.

Depremin zamanlaması hakkında da açıklamalarda bulunan Ercan, “Beklenen Marmara Depremi 2045 ile 2150 yılları arasında gerçekleşebilir. Ancak bu süre zarfında, deprem yorgunu Marmara’da her an hareketlilik olabilir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İstanbul’un yanı sıra Kocaeli ve çevresinin de bu potansiyel depremden ciddi şekilde etkilenebileceğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.