DOLAR 35,3831
EURO 36,4836
ALTIN 3.038,34
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Organik Tarım Danışmanı Soner Taştan’dan Çağrı: Bilinçsiz Tarım Tehlikeli!

Organik tarım danışmanı Soner Taştan, bilinçsiz tarımın tehlikelerine dikkat çekiyor. Doğal tarımın önemi ve sağlıklı beslenme için bilinçli tarım yöntemlerine odaklanıyor.

13.07.2024
A+
A-

Organik Tarım Danışmanı Soner Taştan, tarımsal ürünlerde kaliteyi düşüren ve insan sağlığını tehdit eden bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımına dikkat çekti. Sürdürülebilir tarım için denetim mekanizmalarının hızla devreye alınması gerektiğini vurguladı.

Taştan, ülkemizde geniş bir ürün yelpazesi bulunduğunu ve bu nedenle her alanda yoğun tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirtti. Ancak bu çeşitliliğin, bilinçsiz gübre, ilaç ve hormon kullanımıyla bir araya geldiğinde ürünlerde ve insan sağlığında ciddi dengesizliklere ve sorunlara neden olabileceğini açıkladı.

Özellikle meyvecilik sektöründe kullanılan hormon ve gübrelerin ürünlerin aromasını ve tadını değiştirdiğini vurgulayan Taştan, tüketicilerin bu durumu kısa vadede fark etmese de uzun vadede ürünlerin genetik yapısının ve orijinal tadının kaybolduğuna dikkat çekti. Aynı durumun yem bitkileri, hububat ve sanayi türü tarım ürünlerinde de gözlemlendiğini belirtti.

Taştan, tüketicilerin kendi bahçelerinde hobi amaçlı üretim yaparak bu durumdan daha az etkilenebileceğini ifade etti. Ancak bu imkanı olmayanların ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Bu sorunların çözümü için tarım ilaçları ve gübre satan bayilerin kimyasal ürünleri kayıtsız şartsız satmaması veya kayıt altına alması gerektiğini vurguladı.

Taştan, toprağa atılan gübrelerin karne tutulması ve hangi aralıklarda hangi içeriklerde gübre atıldığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Karnesiz ilaç, gübre veya hormon satılmamalıdır” diyen Taştan, kontrol mekanizmalarının hızla devreye alınmasının önemine dikkat çekti.

Taştan, tarımsal ürünlerin kalitesini koruyarak sürdürülebilir bir tarım yapısının oluşturulması gerektiğini belirtti. Mevcut durumun minimize edilmesi ve tüm üretici gruplarında uygulanması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceğini söyledi. Kısa vadede uygulanacak çözümlerin, uzun vadede toprak ve atmosfer sağlığı ile vatandaşların sağlığı üzerinde olumlu etkileri olacağını belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.