Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir? Hastalıktan Korunma Yolları ve Tedavi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kenelerin taşıdığı virüs nedeniyle bulaşan ciddi bir hastalıktır. Hastalıktan korunmanın yolları ve etkili tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinin.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?
Çorum Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin gribe benzer bulgularla başladığını belirterek, hastalığın geçiştirilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Hastalıktan Korunma Yolları ve Tedavi
Baykam, gazetecilere yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla Çorum ve çevresinde kene vakalarının görülmeye başladığını söyledi. Hava sıcaklıklarının birkaç gün 30 dereceye yaklaşmasıyla Çorum’da 6 kişinin KKKA teşhisiyle hastanede tedavi altına alındığını belirten Baykam, özellikle hayvancılıkla uğraşan, kırsal kesimde yaşayanların dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.
- Kene ile temas ihtimallerinin ortadan kaldırılması gereklidir.
- Paçaların çizme ya da çorabın içine sokulması önemlidir.
- Vücutta kene tespit edildiğinde sağlık kuruluşuna gitmek için zaman kaybetmeden vücuttan cımbız, plastik eldiven, kağıt ya da kumaş kullanılarak çıkartılmalıdır.
- Vücutta kene tespit edilmesi durumunda çıkartılarak, mutlaka hekime başvurulmalıdır.
KKKA virüsünün gelişim süreci ve tedavisiyle ilgili halen bilinmeyen yönlerin olduğunu, bu konudaki araştırma ve çalışmaların sürdüğünü aktaran Baykam, “Biz de Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak enfeksiyon hastalıkları kliniğimizde bu konudaki tecrübeli hocalarımızla hem ulusal, hem uluslararası çalışmalarımıza, projelerimize devam ediyoruz.”
Kaynak: AA / Güncel