DOLAR 35,3221
EURO 36,4718
ALTIN 3.026,96
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Yakıt üretiminde yeni yöntem!

05.05.2018
A+
A-

Michigan Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir yapay fotosentez cihazı geliştirdi. Cihaz, suyu parçalayarak yakıt hücrelerinde kullanılan hidrojeni açığa çıkarabiliyor. Üstelik bunu yaparken, güneş ışığından yararlanma verimliliği de iki katına çıkıyor.

Yapay yağmur yağdırılacak!

Tek emisyonu su olan hidrojen, en temiz yakıt olması nedeniyle kullanım potansiyeli oldukça yüksek. Ancak hidrojen üretiminde kullanılan çoğu yöntemin temiz olmaması bu konudaki çalışmaları zor duruma sokmaktaydı. Geleneksel yöntemlerde doğalgaz veya elektrik enerjisi ile hidrojen yakıtı üretimi yapılırken, yeni cihaz sadece güneş ışığı ve su kullanarak bu sorunun önüne geçilmesini sağlıyor.

Cihaz, güneş hücreleri ve diğer elektronik malzemeler (silisyum, germanyum) gibi yaygın olarak kullanılan malzemelerden üretildi. Endüstriyel kullanıma hazır bir tasarıma sahip olan cihaz, temiz hidrojen yakıtının büyük ölçekli üretimini sağlayabilecek kapasitede.

Daha önce geliştirilen yapay fotosentez cihazları yüzde 1 oranın güneş-hidrojen verimliliğine sahipti. Ancak yeni cihaz ile bu verim yüzde 3 seviyelerine çıktı. Geliştirme çalışmalarının ardından yüzde 5’lik verimliliğe ulaşılması ile bu cihazın ticarileştirilmesi hedefleniyor. Ekibin uzun süreli hedeflerinde ise verimliliği yüzde 20-30 seviyelerine çıkarmak var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.