DOLAR 35,3814
EURO 36,4513
ALTIN 3.040,50
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 5°C
Pts 7°C
Sal 8°C

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanıl…

29.06.2021
A+
A-

Uzmanlar, günde 30-40 gram keten tohumu tüketilmesini tavsiye ediyor. Keten tohumu nedir? Keten tohumu faydaları neler? Keten tohumu ne işe yarar? Keten tohumu yağı nasıl kullanılır? Keten tohumuna dair tüm detaylar…

Keten tohumu faydaları arasında en dikkat çekici olanı ise sağlıklı bir biçimde kilo vermenize yardımcı olması. Keten tohumu nedir? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu yağının faydaları nelerdir? Keten tohumu yağı ne kadar tüketilmelidir? Keten tohumu yağı nasıl kullanılır? Keten tohumu zayıflamak için nasıl kullanılır? Keten tohumu faydaları neler? Keten tohumu ne işe yarar? Sizler için derledik. İşte detaylar haberimizde…

KETEN TOHUMU NEDİR?

Bitkilerin ve tohumların sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu hatta doğru kullanıldığında çoğu bitkinin mucizeler içerdiğini artık hepimiz biliyoruz. Doğanın bizlere sunmuş olduğu mucizenin faydalarından yararlanmak için bitkilerin gücünün farkında olmalısınız. Özellikle göbek eritme konusunda keten tohumunu sık sık duyuyorsunuzdur. Fazlasının zararlı olduğu biliniyor ama dozunda kullanıldığında ise sağlık bakımından tam bir mucize niteliğinde. Keten bitkisinin anavatanı Türkiye’dir. Yani bu çok değerli bitki bakımından şanslı bir ülkeyiz. Ülkemiz dışında Suriye, Irak ve Mısır gibi ülkelerde doğal olarak yetişmektedir ama genel olarak Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bitkinin bileşiminde, sabit yağlar, protein, müshil etkisi yaratan maddeler, linamarin bulunur. Elde edilen keten yağının içeriğinde ise beziryağı ve oleum lini asitleri bulunur. Keten tohumu şifalı bitkiler arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Çünkü kanser ve felç gibi önemli hastalıklarda ciddi oranda tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Ilıman iklimi seven keten bitkisi, kireçli toprakları sever. Yaz aylarında toplanan meyvelerin tohumlarından elde edilen kısım ise şifa niyetine kullanılmaktadır.

Keten tohumunun en önemli faydalarından bir tanesi yüksek oranda müsilaj içerir. Müsilaj suda çözünen ve bağırsak yolu için oldukça faydalı bir liftir. Müsilaj sayesinde besinler mideden ince bağırsağa hızlı bir şekilde geçmez. Bu da besin emilimini arttırır.

Ayrıca keten tohumunda bulunan çözünebilir ve çözünmez lifler kolon detoksifikasyonunu ve yağların erimesini destekler; tatlı krizini azaltmaya yardımcı olur.

Günde en az 30-40 gram keten tohumu gibi lifli gıdalar tüketmelisiniz.

Keten tohumu bitkisi genellikle Akdeniz ikliminde yani ılıman iklimde yetişen uzun boylu bir bitkidir. Dünyanın serin bölgelerinde yetiştirilen bir gıda ve lif mahsulüdür.  Gösterişli mavi çiçekleri vardır. Çiçeklerin içindeki tohumlarda yaklaşık 2-3 tane susama benzeyen taneler oluşur. Bunlar keten tohumudur. Keten tohumu Omega-3 açısından zengin tohumların başında gelir. Hayvansal kaynaklar dışında B12 vitaminine sahip olan en önemli bitkisel kaynaktır. Keten tohumu tohum halinde tüketilebildiği gibi öğütülmüş olarak keten tohumu yağı şeklinde de tüketilebilir. Kilo vermek isteyenlerin ve vejetaryen beslenenlerin özellikle sıklıkla tükettikleri keten tohumu, diyet lifleri, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri alfa linolenik asit bakımından da zengindir.

KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI NELER?

İşte keten tohumunun mucizevi faydaları…

– Lifli yapısından dolayı kabızlık sorununa bire birdir.

– Aksioksidan içerdiği için kalbin dostudur.

– Kadın hormonlarını dengelemek için kullanılan bir besindir.

– Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan kanser hastalığına karşı korur.

– Vitamin, mineral ve alfa-linolenik asit açısından depo olan keten tohumu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

– Keten tohumu metabolizmanın çalışması için oldukça yararlıdır.

– Zengin içeriği nedeniyle bağırsakları çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olur.

SİNDİRİME YARDIMCI

Keten tohumu, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık gibi sindirim problemlerine yardımcı olur. Keten tohumu yüksek lif içeriği ile kabızlık için iyi bilinen bir çözüm iken, bunlardan elde edilen yağ da sağlıklı sindirimi teşvik eder ve kabızlıktan kaynaklanan rahatsızlıktan kurtulma sağlar. Keten tohumu yağı, kolon sağlığı için iyidir ve sert dışkıların azaltılmasında yardımcı olur. Omega-3 yağ asitleri, folat, manganez, bakır, fosfor ve B6 vitamini açısından zengindir.

KİLO VERDİRİR


Kilo kaybı için keten tohumu yağı kullanmanın çok etkili olduğunu biliyor muydunuz? Diğer tüm fındık ve tohumlar gibi keten tohumu da 1 kg’lık 3g ile sağlıklı ve diyetsel yağlar açısından zengindir. Böylece gün boyunca sizi tam tutarak iştahınızı azaltmaya yardımcı olur. Daha fazla kalori yakan kas kütlesini oluşturmaya yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sağlıklı sindirime yardımcı olur ve bu nedenle kilo kaybını tamamlar.

Yapılan araştırmalara göre keten tohumu ve ceviz obeziteyi önler ve kilo vermeye yardımcı olur. Keten tohumunda bulunan sağlıklı yağlar ve lif, uzun süre tok tutarak daha az kalori almanızı sağlar. Ayrıca iltihabı azaltır.

Kilo vermek için salatalarınıza, çorbalarınıza, smoothielerinize birkaç çay kaşığı çekilmiş keten tohumu ekleyerek tüketebilirsiniz.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Uzmanlar keten tohumu tüketmenin kolesterol seviyesini düşürebileceğini belirtiyor. Keten tohumunda bulunan çözünebilir lif, yağ ve kolesterolü sindirim sistemine hapseder. Çözünebilir lif aynı zamanda kolesterolden oluşan safrayı da safra kesesine hapseder.

Keten tohumu içeriğindeki omega-3 yağ asitleri ve lignansın, postmenopozal kadınlarda, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azalttığı bulunmuştur. Keten tohumunda bulunan çözünebilir lif ayrıca gastrointestinal fonksiyonların korunmasına yardımcı olur ve çözünmeyen lif, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalbin sağlıklı kalmasında hayati bir rol oynar.

Sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar açısından zengin bir diyet, vücudumuzdaki kolesterol seviyesini azaltmak için iyidir . Bununla birlikte, keten tohumu ilavesi de sağlıklı bir kalbin teşvik edilmesine yardımcı olur. Keten tohumu yağı içinde bulunan Omega-3, vücuttaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Romatizmal hastalıkları önler. Keten tohumu yağı içindeki omega-3 yağ asitleri, romatizmal hastalıklarınızı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca şişliğin giderilmesine yardımcı olabilir. Asitlerin eklemlerdeki sertliği ve osteoartritli hastaların yürüyebilme hızını azaltmada yardımcı olabileceği bulunmuştur.

GLUTEN İÇERMEZ

Gluten içeren tahılları anti-inflamatuar keten tohumuyla değiştirebilirsiniz. Çölyak hastalığınız veya gluten duyarlılığınız varsa keten tohumu çok iyi bir besin. Ayrıca deniz ürünlerine alerjiniz varsa keten tohumu iyi bir omega-3 kaynağıdır.

YÜKSEK LİF İÇERİĞİ

Keten tohumu, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar. Lif içeriği sayesinde tok tutar ve fazla kalori alımını engeller.

KANSER RİSKİNİ ÖNLER

Keten tohumu ile ilgili yapılan bir araştırmada; meme kanseri riskini düşürebildiği ve tümörün boyutunu küçültebildiği belirtilmiştir. Fakat meme kanserine karşı yararlarını doğrulamak için daha fazla klinik deneye ihtiyaç vardır. Ayrıca yapılan araştırmalar, öğütülmüş ketenin liganda yönünden zengin olduğu için prostat kanseri ile mücadele eden erkekler için çok faydalı olduğunu göstermiştir.

Çalışmalar, keten tohumu meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserine karşı koruma sağladığını göstermiştir. Keten tohumu, hormonlara duyarlı kanserlere karşı koruma sağlayan Liganlar içerir. Liganlar ayrıca, hormon metabolizmasında rol oynayan enzimleri de bloke eder ve tümör hücrelerinin büyümesini inhibe eder.

Bağırsak Ve Kolon Sağlığı İçin Önemli!

Çalışmalar omega-3’lerin, özellikle kolon kanserinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediğini kanıtlamıştır. Böylece, keten tohumu yağı içindeki AHA içeriği, kolon kanseri gibi kolon bozukluklarının tedavisi için faydalı.

DİYABETİ KONTROL ETMEYE YARDIMCI OLUR

Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen diyet lifi açısından zengin bir kaynaktır. Keten tohumunun bu özelliği, diyabet hastası kişilerde normal kan şekeri seviyelerini korumada etkilidir.

SAĞLIKLI BİR CİLT VE SAÇLAR

keten tohumunun saça faydaları

Sağlıklı bir cilt, sağlıklı saçlar ve tırnaklar istiyorsanız günde 2 yemek kaşığı keten tohumu veya 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı tüketebilirsiniz.

Keten tohumunda bulunan sağlıklı yağlar cildinize ve saçlarınıza ihtiyacı olan yağı sağlar. Ayrıca içerdiği B vitamini cilt kuruluğunu önleyerek akne, rosacea (gül hastalığı) ve egzama gibi hastalıklara iyi gelir. Keten tohumu göz kuruluğu sendromunu için de önerilir.

Günde 1-2 yemek kaşığı keten tohumu yağı tüketerek cilt sağlığınız destekleyebileceğiniz gibi cildinize de uygulayabilirsiniz.

Keten tohumu yağı, sivilce, rosacea ve egzama durumlarında iltihaplı cilt alanlarını iyileştirebilir. Bu yağın tropikal uygulaması güneş yanıklarını etkili bir şekilde iyileştirir.

GENEL SAĞLIĞI KORUR

Keten tohumu, çoğu B kompleks vitamin ve E vitamini ile magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir. E vitamini sağlıklı cilt ve kemikler için etkili bir vitamindir. Potasyum sinir sağlığını korur ve demir, kırmızı kan hücrelerinin ve genel metabolizmayı etkileyen birçok enzimin hayati bir bileşenidir.

Keten tohumu, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besindir. Kalp sağlığından tutun da kilo vermeye kadar pek çok alanda yarar sağlar.

Keten tohumu B, C, E ve K vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum bakımından oldukça faydalı bir gıdadır. Bununla birlikte Omega-3 bakımından da depo görevi görür. Bu nedenle, keten tohumunu beslenme programınıza gönül rahatlığıyla dahil edebilirsiniz. Yağlı bir tohum olduğu için kalorisi fazladır. Fakat yeterli miktarda kullanıldığında, lifli yapısından dolayı vücut fonksiyonlarına oldukça faydası dokunur.

KETEN TOHUMU YAĞI NASIL KULLANILIR?

keten tohumu yağı nasıl kullanılır

Bir bardak meyve suyu ya da sabah erkenden aldığınız smoothie’ye bir yemek kaşığı keten tohumu yağı ekleyin. Meyve suları veya smoothies sevmiyorsanız, salata sosunuzla birlikte karıştırın.

Ayrıca sabah erkenden bir kaşık dolusu keten tohumu yağı doğrudan alabilirsiniz. Keten tohumu yağı gıda ile birlikte karıştırılmasının vücudun yağı daha iyi emmesini sağladığı belirtilir.

Keten tohumu yağı safra kesesinin safra salgılamasını sağlayan bir lipiddir. Safra, bağırsaktaki yağların sindirimi ve emilmesi için çok önemli olan safra asidi içerir. Safra bağırsaklarımıza girdiğinde, safra kesesi uyarılır, böylece bir miktar safra bırakılır. Safra, dışkıyı yumuşatan ve dışkıyı kolondan hareket ettirerek hızlandıran doğal bir müshildir.

SAÇLAR İÇİN KETEN TOHUMU YAĞI

Keten tohumu yağı, sağlıklı saçlar veren yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Keten tohumu yağı düzenli olarak uygulanması saç büyümesini hızlandırır ve ek saç dökülmesini önler. Saç derisinde kepeklenmeyi ortadan kaldırır. Keten tohumu yağı ayrıca saçınızdaki nemi korur ve saçınızı parlak ve sağlıklı tutar.

KETEN TOHUMU YAĞI NE KADAR KULLANILIR?

Günlük doz, bir ila iki çay kaşığı keten tohumu yağı ile sınırlandırılmalıdır.

Düzenli olarak yağı tüketmeden önce bir doktora danışılmalıdır. Özellikle çocuklar.

KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

– Akşam ve sabah olmak üzere bir çay kaşığı ile keten tohumunu bir kase kadar yoğurdun içine katarak tüketilebilir.

– Akşam vakti yatmadan önce, mutlaka bir çay kaşığı keten tohumu çiğneyebilir ve üstüne bir bardak su içebilirsiniz

– Öksürük problemi için pekmez ile karıştırıp tüketilebilir.

– Nezle ve grip gibi sorunlara karşı, 1 çorba kaşığı keten tohumu ve 2 su bardağı kadar su ile kaynatıp süzdükten sonra içebilirsiniz. Ayrıca çayı kaynatırken bir süre buharını içinize çekebilirsiniz.

– Öğütülmüş keten tohumu, toz halinde keten tohumu şeklinde ya da çekirdekli olarak bulabileceğiniz keten tohumunu tercih edebilirsiniz

– Hava almayacak bir mekanda veya buzdolabında saklayabilirsiniz.

– Keten tohumu, yaklaşık 2 metre boyunda büyüyen yetişen keten bitkisinden elde edilir. 

– Keten tohumu büyük bir diyet lifi ve bitki bazlı protein kaynağıdır. Her ne kadar minik olsalar da, Omega-3 yağ asidi ve liganlar bakımından da zengindirler. 

– Ayrıca, Tiamin ve magnezyum da bulunur. 

– Ayrıca zengin bir C ve B6 vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum kaynağıdır. Kanser, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. İşte keten tohumu hakkında bilinmesi gerekenler…

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.