Uyurken Uyanmanıza Neden Olan Ağrı Tehlikeli Olabilir!
Sinir, vücudun en kıymetli organıdır. Ağrı, sinirin sağlığı için bir alarmdır, koruyucudur. Hastalık oluşurken ağrı ile haber verir, tamir etmek için zaman bırakır. C lifleri siniri korumak ve kalan kısımların zarar görmemesi için beyne ağrı şeklinde sinyal gönderir. Vücut, bölgedeki arızadan haberdar olur.
BESLENEMEYEN SINIR
Omurilik; omurga denilen kemik yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan, ortasında boydan boya bir kanal içeren merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır. Belli bir sıra ve çizgi üzerinde dizilimi bulunmaktadır. Her seviyesinden sağlı-sollu sinir çıkar. Bağlar uzun süreli gelişen travmalar sonrasında kalınlaşır ve sinirin geçtiği kanalı işgal edip kanlanmasını bozar. Zamanla sinirin damarları kapanır, bu yüzden sinire kan gitmez. Beslenemeyen sinir hemen ölmez, önce uykuya yatar. Uyku döneminde tedavi edilirse geri kazanılır fakat geç kalındığında geri kazanılmaz. Sinirde harabiyet başladığında ameliyat şarttır.
Sırtta göğüs kafesinden dolayı çok fazla hareket olmadığından ‘fıtıklanma’ bel ve boyunda daha sık gelişir. Siniri besleyen kan damarı kapandığında oradaki ağrı lifleri uyarılır, kol ya da beldeki ağrı şiddetli olarak hissedilir. Beldeki fıtıklarda baskıya uğrayan sinir bacağa gittiği için bacakta, boyunda ise kola gittiği için kolda ağrı hissedilir.
SIKI YATAK İSTİRAHATİ
Hasta kişinin sinirinde kayıp söz konusu değilse ilk tedavi 15-20 günlük sıkı yatak istirahati olmalıdır. Yaşam kalitesi bozulduğunda ameliyat olma olasılığı gündeme gelebilir. Boyundan başlayıp kola yayılan, özellikle de uykudan uyandıran ağrı, güç kaybı, uyuşma, eldeki beceriksizlik tablosu ameliyat sebebidir.
DAHA AZ CERRAHİ, DAHA HIZLI İYİLEŞME
Klasik boyun fıtığı ameliyatları sağ taraftan yapılmaktadır. Mikro cerrahide Servikal Diskektomi adı verilen yöntemle omurgayı taşıyan sisteme dokunmadan, 1-1.5 santimlik kesikle kemiğin altından karşıya geçilir. Ağrıyan kolun karşı tarafından mikroskop ile girilerek sorun düzeltilir. Omurganın taşıma gücüne zarar verilmez, çıkarken de tamire gerek kalmaz. Ayrıca cilt altından alınan yağ, boşaltılan yere tekrar konulduğunda oradaki eklem kemiklerinin kaynaması engellenir. Bu ameliyat; deneyim, el becerisi gerektirir. Çok fazla yaygınlaşmamasının nedeni budur.
İLİşKİLİ HABERLER
Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bu Besinler Sinir Sistemini Bozuyor!
Boyun Ağrısı Kola Vuruyorsa Dikkat!
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
İLİşKİLİ GALERİLER
Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir
Yüzde Çıkan Sivilceler Vücut Sağlığı Hakkında Bilgi Veriyor
Ebru Şallı Omurilik Hastalarıyla Pilates Yaptı