DOLAR 35,9513
EURO 36,8234
ALTIN 3.219,26
BIST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C

Pet Şişede Bekleyen Suyu İçmeyin

26.07.2020
A+
A-

Pet veya cam şişelerde beklemiş olan sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Bengisu Ay, ‘Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı’ açıklamasında bulundu.

ARABADA KALAN SUYUN KULLANMAYIN

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, pet ve cam şişe kullanımlarına ilişkin yaptığı önemli açıklamasında plastik damacana ve su şişelerinde BPA (BisfenolA) adı verilen bir madde bulunduğuna dikkati çekerek, ‘Uzun süre güneş ışığına maruz kaldığında bu sulara karışan BPA hormonal bozukluklar, kanser, gelişme geriliği gibi sonuçlar doğurabilir’ şeklinde konuştu.

Normalde tüm dezenfeksiyon ve filtreleme işlemlerinin yapıldığı bir sudan herhangi bir mikrobun bulaşmasının mümkün olmadığını belirten Dr. Ay, ‘Beklemiş sularda kolera, sigella, salmonella, aeromonas, lejyonella gibi bakteriler, giardia ve amip gibi parazitler, norwalk, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabilir. Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş suyun tekrar kullanılmaması gerekir. Beklemiş ve sonrasında soğutulup tüketilen sularda soğutma işleminde çoğu mikrop canlı kalabilir’ dedi.

PET ŞİŞELERİ BİR KEZ KULLANIN

Dr. Ay, sokaktan alınan su şişelerinin dezenfekte edilmesi gerektiğine değinerek, ‘Dışarıda tezgahlardan ve marketlerden alınan su şişelerini deterjanlı nemli bir bezle veya alkolle silebiliriz. Dezenfekte etmek için alkol veya çamaşır suyu yeterlidir, fakat dezenfektan maddelerin suya karışmamasına özen gösterilmelidir. Su şişelerini gün içinde buzdolabında ya da güneş görmeyen serin bir ortamda bekletmek gerekir. Pet şişelerin tekrar kullanımı uygun değildir, cam şişeler her kullanımda deterjan ile yıkanmak koşulu ile süresiz tekrar kullanılabilir’ ifadesinde bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Pet Şişe İçine Turşu Kurduysanız Yemeden Atın

Pet Şişe İçine Turşu Kurduysanız Yemeden Atın

Poşetlerden Sonra Pet Şişeler de Ücretli Olacak

Poşetlerden Sonra Pet Şişeler de Ücretli Olacak

Pet Şişenin Kısırlığa Yol Açtığını Biliyor Muydunuz?

Pet Şişenin Kısırlığa Yol Açtığını Biliyor Muydunuz?

Pet Şişeden İçtiğiniz Su Kokuyorsa Dikkat!

Pet Şişeden İçtiğiniz Su Kokuyorsa Dikkat!

İLİşKİLİ GALERİLER Pet Şişe ile İstanbulkart Dolumu Detaylar

Pet Şişe ile İstanbulkart Dolumu Detaylar

Limonlu Su Tüketmenin Faydaları

Limonlu Su Tüketmenin Faydaları

Yediğinizde Su Tükettiğiniz Yiyecekler

Yediğinizde Su Tükettiğiniz Yiyecekler

Alkali Su İçmenin 5 Faydası

Alkali Su İçmenin 5 Faydası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.