DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

YASAKLARIN KALKACAĞI TARİH BELLİ OLDU!

15.06.2021
A+
A-

Bakan Koca ,salgınının iyice gerilediğini, yenileceği günün yakın olduğunu ifade etti.

Aşıda yaş sınırının 40’a düşürülmesiyle birlikte koronavirüs salgınıyla mücadelede önemli bir aşamaya geçilirken, yeni bir kritik karar daha alındı. Öte yandan son günlerde hızlanan aşılamanın günlük 600 bin sınırına dayanması umutları arttırırken, yasakların kalkacağı ve normal hayata döneceğimiz tarih de belli oldu.

Koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişme üzerine Twitter hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yaşınız 40 veya üstüyse bu sabahtan itibaren randevu alabilirsiniz. Yüzde yüz katılım bekliyoruz” diye konuştu. Aşılama programında 10 Haziran’da yaş sınırı 45’e düşürülmüştü. 13 Ocak’ta başlayan aşılamada toplam uygulanan doz 13 Haziran akşamı itibariyle 33 milyon 712 bin 157’e ulaşmış bulunuyor.

Her iki dozunu olanların sayısı ise 13 milyon 695 bin 543. Kovid-19’la mücadelede uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı, son bir haftada 3 milyon 17 bin 541 arttı.

TARİH BELLİ OLDU! BÖYLE GİDERSE…

Öte yandan son günlerde hızlanan aşılamanın günlük 600 bin sınırına dayanması umutları arttırdı. Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç’in haberine göre, uzmanlara aşı çalışmaları bu hızla devam ederse, koronavirüs ile mücadele eden Türkiye iki ay içinde rahatlar ve sonbaharda normal hayatına geri döner görüşünde.

Gelinen son durumu değerlendiren uzmanlardan Prof. Dr. Levent Akın, “Günde yarım milyon kişi aşılanırsa temmuzun ortasından sonra her türlü sosyal aktivite yapılabilir. Sonbaharda tedbirler gözden geçirilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Aşılama hızını 1 milyona çıkarırsak 2 ayda bu iş biter. Türkiye’ye özgü varyant da ortaya çıkmaz” derken, Prof. Dr. Barış Otlu, “Alınan önlemlerle ve giderek yaygınlaşan aşılama ile bu yıl sonuna kadar normal düzenimize dönebiliriz” dedi.

Prof. Dr. İsmail Balık ise, “Günde 1 milyon doz aşı yaparsak temmuz sonuna kadar toplumsal bağışıklık hedefine erişiriz. Sonbaharda eski normalimize dönebiliriz” açıklamasını yaparak tünelin ucunda ışığın göründüğü mesajını verdi.

YENİ VARYANT ÇIKMASINI ÖNLER

Ankara Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal: “Türkiye aşılama hızını arttırdı ancak ülke aşılama kapasitesinin 600 binin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Toplumsal bağışıklığın oluşması için toplumun yüzde 70-80’inin aşılanması gerekiyor. Aşılama hızını biraz daha arttırır ve günlük 1 milyona çıkarsak iki ayda bu iş biter. Bu durum Türkiye’ye özgü yeni varyantlar ortaya çıkmasına da engeller.

Toplumdaki bağışıklık sahibi kişilerin oranı ile ilgili olarak tedbirler tabii ki gevşetilecektir. Rakamlar Sağlık Bakanlığı’nın elinde var. Ancak maske ve mesafe tedbirlerinin gevşetilmesinde aceleci olmamakta fayda var.

Özellikle yabancılarla kontakta, aşı olmayanlarla aynı ortama girildiğinde maksimum koruma tedbirleri almak şart. İsrail başta olmak üzere aşı olmayanlarla ilgili önemli tedbirler alınıyor. Dini aktiviteler dahil, sinema tiyatro maçlar gibi toplu aktivitelere aşısız kişilerin girmesi bu ülkede yasak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.