Anksiyete Bozukluğu Nedir? Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Herhangi bir tehlikeli durumda, psikolojik olarak vücudunun buna tepki göstermesi, sinyal vermesi durumu olarak bilinen bu bozukluk kalp atışında, nefes alışverişinde farklılık göstermesi ile kaygı sorununa yol açmaktadır. Hızlı nefes alışverişi ve aynı zamanda hızlı kalp atışı sebebiyle bu bölgelere daha fazla oksijen gitmesi konusunda fazla heyecan hissedilmesi kaygı bozukluğuna neden olur. Heyecan ile tetiklenen tüm hormonlar, kişide sinirsel bozukluğu sebep olmaktadır. Her bireyde biraz da olsa bulunan bu durum bazı bireylerde herhangi bir tehlike durumunun olmaması durumunda dahi tetiklenmektedir ki bu durumu yaşayan bireyler tedavi görmek zorundadır.
1.Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Herhangi bir tehlike olmadan veyahut refleks gerektirecek herhangi bir koşulun oluşmaması durumunda bireylerin ciddi anlamda kaygılanması durumuna anksiyete bozukluğu adı verilir. Bireyler bu durumları başta normal olarak karşılaşsa da daha sonra sosyal hayatlarına, iş yaşamlarına olumsuz etki ettikçe bunun tedavi yöntemlerini araştırmaya başlarlar. İleri derecede anksiyete bozukluğu yaşayan kimseler, bireylerin yanlarında herhangi bir ani hareketin olması durumunda dahi hızlı nefes alma ve hızlı kalp atışları durumu ile karşılaşabilmektedir. Bu hastalığa yakalanan kimseler, o zaman kaygısal bir sorun yaşadığının farkında varır ancak sakinleşmek de güçlük çektikleri için bunun çözümüne ulaşmaya fırsat bulamazlar.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Karın ve kasık bölgesinde, aynı zamanda göğüs bölgesinde, daralma ve hızlı genişlemelerin oluşması, psikolojik olarak sürekli tehlikeli bir ortamda bulunduğu konusunda bireylerin kaygı yaşaması, gün içerisinde yapılması gereken basit işlemlerin bile yani yemek yemek, konuşmak, yürümek gibi işlemlerin bile çekinilerek yapılması, herhangi bir iş veya işlem sırasında panik halinde olmak ve üzüntülü durumlara yoğunlaşmak, uykusuzluk çekmek ve sosyal hayatın gittikçe son bulması, özgüvensiz olmak ve değersiz olduğunu hissetmek ve odaklanma sorunu yaşamak başlıca belirtiler arasındadır.
Anksiyete Bozukluklarının Risk Faktörleri Şu Şekildedir
Herhangi bir duygusal ilişkinin ani veya kötü olarak son bulması, çocukluk döneminde yaşanan fiziksel darbeler veyahut cinsel istismar, zorunlu olarak bağlanma şekilleri saplantılı ilişkiler, aşırı öfkelenme ve aşırı bağımlılık duygusu, çok fazla stresli ortamlarda bulunma üstün risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Anksiyete Bozukluklarının Türleri Nelerdir?
Psikolojide obsesif kompulsif bozukluk adı verilen saplantı bozukluğu, sıkıntılı ilişkiler sonucunda istem dışı oluşan ve gelişen korku ve kaygı halleridir. Bu, ocağı açık unutmak, ütünün fişini prizde bırakmak gibi bozukluklarla başlayıp ileri düzeylere kadar gitmektedir. Kişilerde sürekli ve ani olarak yaşanan herhangi duygular veyahut duygu değişimleri yüzünden yaşanan panik atak, anksiyete bozukluklarını tetiklemektedir. Yaşanan travmalar sonucunda yoğun stres, genelleştirilmiş kaygı bozukluğu, hayvan, kapalı alan, örümcek gibi korkuların bulunması ve sosyal ortamlarda yeteri kadar kendini kanıtlayamamak ve kendine yetememe durumları anksiyete bozukluğuna sebep olmaktadır.