DOLAR 32,5004
EURO 34,7998
ALTIN 2.486,79
BIST 9.543,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Hidrosiklorin ve Klorokin Nedir? Coronavirüsü Tedavisi İçin Kullanılır mı?

02.04.2020
A+
A-

COVID-19 salgını tedavisi için ABD’den gelen son dakika haberi ile Hidrosiklorin ve Klorokin adlı iki ilaç gündeme geldi. Coronavirüsü tedavisi için deneysel bir ilaç olarak kullanılan bu iki ilacın daha önceden sıtma hastalıklarını tedavi ettiği bilinmektedir. Şimdilerde ABD tarafından onaylanarak Coronavirüsü tedavisi için kullanılacağı tüm dünyaya duyurulurken yaşanan bu gelişme vatandaşların Hidrosiklorin ve klorokin nedir, coronavirüsü tedavi eder mi? gibi soruları araştırmasına neden oldu. Yapılan açıklamada FDA yetkilisi Denise Hinton’un “Klorokin fosfat ve hidroksiklorokin sülfatın COVID-19’un tedavisinde etkili olabileceğine inanmak mantıklıdır,” şeklinde konuştu. Peki, Hidrosiklorin ve Klorokin nedir, hangi ilaçlarda bulunur? Detaylar haberimizde…

KLOROKİN VE HİDROKSİKLOROKİN NEDİR? ABD’DEN CORONA VİRÜSÜ AÇIKLAMASI!

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), olası yararının, riskinden daha fazla olabileceği düşüncesi ile bazı ilaçların yeni COVID-19 salgını tedavisinde kullanımına onay verdi. FDA açılamasında, Trump yönetiminin ön onayı ile hafta sonu alınan karar gereği, milyonlarca dozda anti-sıtma ilacının (hidroksiklorokin ve klorokin) ülke genelindeki hastanelere dağıtılacağını bildirdi.

KLOROKİN NEDİR?

Klorokin, sıtmanın aktif olduğu bölgelerde sıtmayı takaddüm etmek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bazı sıtma tipleri, dirençli soylar ve karmaşık vakalar tipik olarak farklı ya da ek ilaç gerektirir. İlaç bazen romatoid artrit, lupus eritematozus ve bağırsakların dışında oluşan amebiyaz için kullanılabilir. Ağız yoluyla alınır. Aynı zamanda 2020 yılı itibariyle COVID-19 enfeksiyonlarını tedavi etmek için deneysel olarak da kullanılmaktadır.

İlacın yaygın yan etkileri arasında kas sorunları, iştahsızlık, ishal ve deri döküntüsü bulunmaktadır. Ciddi yan etkiler arasında ise görme sorunları, kas hasarı, epileptik nöbetler ve düşük kan hücresi seviyeleri bulunmaktadır. Gebelik esnasında kullanım için güvenli olduğu düşünülmektedir. Klorokin, 4-Aminokinolin ilaç sınıfının bir üyesidir. Kırmızı kan hücresi içinde yer alan aseksüel sıtmaya karşı etkilidir.

HİDROKSİKLOROKİN NEDİR?

Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), belli başlı sıtma türlerinin engellenmesi ve tedavi edilmesi için kullanılan bir ilaçtır. Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır. Diğer kullanımlar arasında romatoid artrit, lupus ve porfiri kutanea tarda tedavisi de bulunur. Ağız yoluyla alınır. Aynı zamanda Coronavirüsü tedavisi için deneysel olarak da kullanılmaktadır.

Yaygın yan etkiler arasında kusma, baş ağrısı, görmede bozukluklar ve kas güçsüzlüğü bulunmaktadır. Şiddetli yan etkiler arasında alerjik reaksiyonlar bulunur. Tüm risk göz ardı edilemese de, gebelik esnasında romatizma için bir tedavi olmaya devam etmektedir. Hidroksiklorokin, antimalaryal ve 4-aminokinolin ilaç aileleri içinde sınıflandırılır.

İLİşKİLİ HABERLER Tunus'ta Coronavirüste Can Kaybı 10'a Çıktı

Tunus’ta Coronavirüste Can Kaybı 10’a Çıktı

Coronavirüs Sorusu Trump'ı Sinirlendirdi

Coronavirüs Sorusu Trump’ı Sinirlendirdi

Dünya Genelinde Coronavirüs Vaka Sayısı 786 Bini Aştı

Dünya Genelinde Coronavirüs Vaka Sayısı 786 Bini Aştı

Afganistan'da Coronavirüse Yakalananların Sayısı 174'e Çıktı

Afganistan’da Coronavirüse Yakalananların Sayısı 174’e Çıktı

İLİşKİLİ GALERİLER Coronavirüsten Dolayı Kapatılan Kapalıçarşı'da Hırsızlık

Coronavirüsten Dolayı Kapatılan Kapalıçarşı’da Hırsızlık

Pınar Deniz'in Coronavirüse Yakalanan Anneannesi Yaşamını Yitirdi

Pınar Deniz’in Coronavirüse Yakalanan Anneannesi Yaşamını Yitirdi

ABD'de Coronavirüsten Ölenlerin Sayısı 2 Bin 513'e Çıktı

ABD’de Coronavirüsten Ölenlerin Sayısı 2 Bin 513’e Çıktı

İngiltere'de Coronavirüsün Bilançosu Ağır!

İngiltere’de Coronavirüsün Bilançosu Ağır!

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.