Soylu: Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz
Kanal 7’de konuşan Süleyman Soylu, Öksüz ile ilgili olarak şunları söyledi:
Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz. Ama bizde kalsın. Nasıl PKK’ya, DHKP-C’ye biz izleme yapıyorsak aynısını FETÖ’ye de yapıyoruz. Ankesör ve büfe soruşturmalarında yüzde 40 etkin pişmanlık oldu.
Soylu, “Kılıçdaroğlu’nun peşine adam taktınız mı? Devlet imkanlarını kullanarak CHP’de bir açık arama gibi bir tutumunuz var mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:
Bu bir zihnin hastalıklı hali. Birilerinin peşine adam takıldıysa devlette bunu bilmemek mümkün değildir. Deli saçması bir konu bu. Devlet beni izliyor diyor, peki izledi de ne oldu? Ne yapacaktınız da devlet bunu engelledi? Siyaset açık bir alandır. Kendine gelen haberleri doğru sayarak, bir süreç oluşturmak isteyebilir. Bunu daha çok marjinal partiler yapardı geçmişte. Bunu konuşmaya bile gerek yoktur, marazi bir haldir, yok hükmündedir.
3 yıldır aranıyor
Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü’nde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz, yaklaşık 3 yıldır her yerde aranıyor.
Adil Öksüz’ün serbest bırakılması davasında 24 beraat
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Ankara’daki Akıncı Üssü yakınlarında yakalanan Adil Öksüz, 18 Temmuz’da getirildiği Sincan Batı Adliyesinde hakim Köksal Çelik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz’ın karara itirazını da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez, “delil yetersizliği”nden reddetti. Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan’daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.
Öksüz’ün, Sincan Batı Adliyesinde cumhuriyet savcılığındaki sorgusunda, “14 Temmuz’da Sakarya’dan Ankara’ya geldim. Keçiören’de kaldım. Tarla bakmak için 150 liraya anlaştığım taksici beni getirip Kazan’a bıraktı.” ifadesine karşın, polisin yürüttüğü çalışma sonucu Öksüz’ün ifadesinde belirttiği Keçiören’deki 2 adresin uzun süredir boş olduğu ve kimsenin kalmadığı belirlendi. Ayrıca o gün yakalandığı yere, Keçiören bölgesinden herhangi bir taksinin de gelmediği anlaşıldı.
Adil Öksüz’ün yakalanması için belirli dönemlerde Sakarya’nın Akyazı ilçesindeki Acelle Yaylası’nda aramalar gerçekleştirildi. Her ihbarı değerlendiren ekipler, Öksüz’ün yakalanması için Sakarya’da birçok adres, yayla, ev ve ormanlık alan içinde barınmaya müsait yerleri kontrol etti, binden fazla kişiyle de mülakat yapıldı.
Öksüz’ün bir an önce yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekip de Türkiye’de “güvenli bir evde” bulunma olasılığı üzerinde durarak, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına alıp gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor.
Öksüz’ü serbest bırakan hakimler ihraç edildi
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, Adil Öksüz’ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez’i 1 Kasım 2018’de meslekten ihraç etti. Sönmez, yargılandığı Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Öksüz’ü arayan ekipteki şube müdürü ceza aldı
Firari Adil Öksüz’ün Sakarya’daki arama çalışmalarında da yer alan dönemin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü Ercan Özoğluöz, yargılandığı Sakarya 5. Ağır Ceza Mahkemesinde “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.