DOLAR 35,4048
EURO 36,4693
ALTIN 3.041,30
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler

02.11.2019
A+
A-

İkinci el telefon alırken telefonun hem güvenli olup olmadığı, çalıntı olup olmadığı hem de arızasız bir şekilde size hizmet edecek şekilde olması gerekiyor. Ayrıca kozmetik olarak da ikinci el telefon alırken dikkat etmeniz gereken pek çok detay var.

Peki kullanılmış bir telefonu alırken nelere dikkat etmeniz gerekiyor. Sizler için videoda sıraladık. İyi seyirler…

İkinci el telefon alırken çalıntı kontrolü

IMEI’sini e-devlet’te sorgulayın. Burası şikayet durumuna göre ve çalınan telefonun bulunmasına göre doldurulduğu için, bir telefon çalıntı olsa da, buraya henüz yansımamış olabilir.

Telefonun faturasının olması önemli. Telefonun faturası varsa, faturadaki IMEI numarası ile, telefondaki IMEI numarasını muhakkak karşılaştırın. Fark olmamalı. Eğer fark varsa, faturadaki telefon ile elinizdeki telefon aynı değildir.

Eğer telefon faturasız ve yurt dışı kayıtlı olarak size satılıyorsa, muhakkak SIM kartınızı takıp, telefonla WiFi kapalıyken telefonla görüşün.

Fiziksel kontroller

Darbe almış ve çizikleri olan bir telefon almamayı tercih edin.

Telefonun ekranı ve kasa birleşim yerlerine iyice bakın. Ekranı değişmiş ve içi açılmış bir telefonun kasasıyla ekranı birleşimi arasında izler ve açıklıklar olabilir. Ayrıca telefonun kasasında alyan ve vidalar varsa da onlara da bakın. İçi açılmış bir telefonun vidalardan durumu belli olacaktır.

SIM Kartı takıp, telefonla konuşmak hem telefonun kayıtlı ve çalışır olduğunu bizlere gösterir, hem de telefonun mikrofon ve ahizesinin sağlam olduğunu.

Ekranda ölü piksel kontrolü yapabilirsiniz. Ekran test uygulamalarıyla beraber kenarlarından ışık sızmaları ve ölü piksel olup olmadığını kontrol edin.

Ön arka kamera çalışıyor mu, muhakkak kontrol edin.

Telefonun hoparlörünü de bir müzik açıp dinlemek önemli. Hoparlör çalışıyor olsa bile, cızırtı varsa tercih etmeyin. Çünkü cızırdayan hoparlör fazla düşme ve sıvı temas şüphesini artırır.

Eğer telefonda fiziksel bir buton ve parmak izi okuyucu varsa, bunları da muhakkak deneyin.

Servis dışında anakart başta olmak üzere parçaları değişen telefonları tercih etmeyin. Sorunların tekrarlama olasılığı daha yüksek olacaktır.

Testler

En önemli test pil testi. Özellikle iPhone alacaksanız kesinlikle ayarlardan pil sağlığını kontrol edip, pil testi yapın.
Android tarafında da çeşitli pil test uygulamaları var. Biz incelemelerimizde GeekBench 4 pil testini yapıyoruz. Bunun kısa süreli testini yapabilirsiniz. Ayrıca yüzde 10 düşüş süresinden de pilin durumu ile ilgili tahminlerde bulunabilirsiniz.

Telefonda bir terslik olup olmadığını anlamak için, AnTuTu gibi genel testlerden birini de yapmakta fayda var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.