DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

81 ilde hanelere gidilecek! Bilim Kurulu üyesi açıkladı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, corona virüse karşı bağışıklık oranlarını görmek için 81 ilde…

10.06.2020
A+
A-

Pazartesi günü başlayacak testlerin detaylarını paylaşan Prof. Dr. Özkan, “Sağlık personelimiz 81 ilde 153 bin dek haneye artan bir şekilde haneden bir kişiyi misal seçecek. Kişiye PCR testi yapacak. Azıcık da kan örneği alıp antikor bakılacak. Bu antikor da bize rahatsızlık geçirip geçirmediğini, bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösterecek. ” ifadelerini kullandı.

Sözcü’nün haberine kadar; Sıhhat personellerinin gideceği haneler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından rastgele belirlenecek. Kişiye birkaç tane soru sorulacak ve burundan kültür alınarak (PSR testi) hasta olup olmadığı teftiş edilecek. Kan örneği ise antitor durumunu gözler önüne serecek.

Antikor durumu denetim edilerek kişinin rahatsızlık geçirip geçirmediği, bağışıklılık kazanıp kazanmadığı görülebilecek. İsveç’in bu testi yaptığını ve yüzde 7 gibi oldukça düşük bir sonuçla karşılaştığını gösteren Özkan, bu testin hastalıkla çaba için yeni bilgiler sağlayacağını, böylece gelen sağlık durumu personeline toplumun tezgâhtar olması gerektiğini vurguladı.

Sıhhat personeli sahada büyük bir emek verecek, yardımcı olmak gerekli. Sanırım pazartesi gibi başlanacak. Bakanlık bu konuda büyük emekler sarf ederek çarçabuk 10-12 günlük bir süreçte verileri toplayıp, analiz edecek. Testi yapılan kişilere de geri dönülecek, PSR pozitif mi çıktı, antikoru nasıl çıktı diye” ifadelerini kullandı.

İkinci Dalga Yaşanabilir!

Hafta sonları yaşanan yoğunluğa dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, salgının devam ettiğini ve İran’da ikinci dalganın yaşandığını açıkladı. Az Önce sıfır vaka göremediğimizi vurgulayan Özkan, “Mesafe, maske, ek hijyen, buna dikkat edersek yeni adi dönemde ikinci dalga yaşamayız. Hafta sonu inanılmazdı. Piknikler, sosyal mesafeler aşılmış, sanki eskiye dönülmüş gibiydi. Bunu yaparsak ikinci bir dalga yaşayabiliriz. Bizim için bu çok üzücü olabilir” diye konuştu.

81 ilde antikor testleri başlayacak olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.