DOLAR 35,3322
EURO 36,4834
ALTIN 3.031,82
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

7.7’lik Kahramanmaraş Depremi, 17 Ağustos Depreminden 3 Kat Daha Şiddetli Salladı

10.02.2023
A+
A-

6 Şubat sabaha karşı 04.17’de meydana gelen Gaziantep Şehitkamil merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’de büyük bir yara açtı. Birçok ilde binalar yıkıldı, şimdiden yüzlerde vatandaşın hayatını kaybettiği açıklandı.

Deprem bölgesinden gelen görüntüler tüm Türkiye’yi endişelendirirken, deprem hakkında paylaşılan veriler de bu depremin ‘ne kadar büyük’ olduğunu ortaya koydu. Depremin ivmesi, 17 Ağustos 1999’daki Gölcük depreminden 3 kat daha fazlaydı.

Kahramanmaraş depremi ivmesi 664 gal!

deprem

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremin ivmesini ‘664 gal’ olarak açıkladı. Bu değer, 1999 Gölcük depreminde ise 250 – 300 gal aralığında ölçülmüştü.

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik’e göre deprem, ortaya çıkan enerji açısından da 1999 depreminden en az 4-5 katı daha büyük bir deprem idi.

Peki, deprem ivmesi ne anlama geliyor?

deprem

Deprem ivmesi, bir depremin yer yüzünü ne kadar şiddetle salladığını gösterir. Yer çekimini temsil eden ivme 1 g (981 gal) iken, depremin büyüklüğü de sallantının yer çekimine göre karşılaştırmasını gösterir.

Bu doğrultuda son depremin, yer çekiminin %66’sı şiddetinde yeri salladığı söylenebilir. Deprem ivmesi, depremin büyüklüğüyle de ilişkili olmayabilir. Daha küçük büyüklükteki depremlerin daha fazla ivmeye sahip olduğu da gözlemlenebiliyor.

Türkiye deprem tehlike haritasında deprem ivmesi tahminleri:

deprem

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Türkiye Deprem Tehlike Haritası, Türkiye genelindeki deprem ivmesi tahminlerine yer veriyor. 0.5 ve üzeri ivme, ‘Yüksek tehlike’ olarak gösteriliyor. Haritada renk yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler, tahmini ivmenin yüksekliğini temsil ediyor. 

Haritada da görüldüğü üzere depremin meydana geldiği Kahramanmaraş – Gaziantep arasında deprem ivmesinin 0.5 ve üzeri olarak tahmin edildiği görülüyor. Aynı ivme, Marmara Denizi’nde de görülebiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.