DOLAR 32,3350
EURO 35,1334
ALTIN 2.306,70
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

50 ilde “Girdap” operasyonu: 264 şahıs hakkında gözaltı kararı verildi

09.11.2022
A+
A-

PatronlarınDünyası’nın haberine göre İçişleri Bakanlığı, Nitelikli Dolandırıcılık ve Mali Suçlar çerçevesinde 50 ilde ‘Girdap’ isimli operasyonunun başlatıldığını duyurdu. Şüphelilerin nitelikli dolandırıcılık, resmi ve özel belgede sahtecilik, parada sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet ve irtikap, Vergi Usul Kanununa muhalefet ve tefecilik gibi çok sayıda suça karıştıkları belirlendi. Operasyon çerçevesinde, 264 şüpheli hakkında gözaltı kararı bulunurken, 190 şahsın ise ifadelerinin alınacağı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı koordinasyonunda 50 ilde nitelikli dolandırıcılık ve mali suç gruplarına yönelik başlatılan “Girdap Operasyonu”nda 264 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Yaklaşık 6 aydır yürütülen çalışmalar ve tespitler doğrultusunda; nitelikli dolandırıcılık suçları, resmi ve özel belgede sahtecilik, parada sahtecilik, ihaleye fesat karıştırma, rüşvet ve irtikap, Vergi Usul Kanununa muhalefet ve tefecilik suçlarını işledikleri tespit edilen şüphelilere yönelik; ülke genelinde 50 ilde ‘girdap’ operasyonu gerçekleştirildi.

Operasyon çerçevesinde 264 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon kapsamında 190 şahsın ise ifadelerinin alınacağı belirtildi.

YEREL GAZETELERDE İŞ İLANI VEREREK İŞ İNSANI GÖRÜNÜMÜ KAZANDILAR

‘Nitelikli Dolandırıcılık Suçu’na yönelik Antalya’da, müşteki olarak ifadesi alınan toplam 6 mağdurun, şüphelilerin yerel gazetelerde iş ilanı vererek kendilerine iş insanı görünümü kazandırdıkları ve bu vesileyle mağdurlar ile tanıştıkları, şüphelilerin kendi kullandıkları yatırım danışmanlığı ofisine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı adına çiçek göndererek Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve bazı milletvekillerini tanıdıkları yönünde güven telkin edip çeşitli ihale ve proje fırsatlarının değerlendirilmesi vaadiyle mağdurlardan yaklaşık 10 milyon TL para aldıkları, ancak mağdurların vaat edilen ihalelerin ve projelerin gerçekleşmemesi, şikayetçi olmalarına üzerine gerçekleştirildi. 10 şüpheli şahıs hakkında gözaltı kararı bulunuyor.

KUMAR BORCU KARŞILIĞINDA YÜKSEK FAİZLE BOŞ SENET İMZALATTILAR

Yine tefecilik suçuna yönelik Denizli’de de operasyon gerçekleştirildi. Operasyon, Denizli’de ‘Öterler Suç Örgütü’ üyelerinin işlettikleri kumarhanede kumar borcu olan şahıslara yüksek faiz karşılığı borç verdikleri, karşılığında boş senet imzalattıkları, borcunu ödeyemeyen şahıslara suç örgütünün korkutucu gücünü kullanarak tehdit ve şantaj yöntemiyle tahsil ettikleri, suçtan elde ettikleri gelirin bir kısmını da cezaevinde bulunan suç örgütü liderine ve örgüt üyelerine aktaran 8 şahsa yönelik icra edildi.

50 ilde


KREDİ KARTI LİMİTİ ARTTIRMA VAADİYLE PARA ALDILAR

Ülke genelindeki ‘girdap’ operasyonu çerçevesinde Mersin’de de nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda suç örgütü üyelerinin irtibatlı oldukları banka çalışanı vasıtasıyla kredi ve kredi kartı limitini artırmak isteyen müşteki şahsın limit artırma işlemini 20 bin lira karşılığında halledebileceğini söyleyip müştekinin kredi kartını alarak bilgisi dışında 282 bin lira tutarında harcama yapıldığı tespit edildi. Müştekinin parayı istemesi üzerine şüphelinin banka hesabı aracılığıyla 75 bin lira parayı ‘borç’ açıklaması ile havale ettiği, sonrasında müştekiyi icraya vererek 75 bin lirayı tekrar tahsil ettiği belirlendi.

Örgüt içerisinde yer alan ve kendisini avukat olarak tanıtan diğer bir şüphelinin müştekiye mağduriyetini giderebileceğini ancak bunun için soruşturma savcısına ve kendisine 36 bin lira para vermesi gerektiği, sözde avukatın müşteki ile görüşmek için evine gittiği esnada örgüt içerisinde yer alan ve kendilerini narkotik polisi olarak tanıtan şahısların eve gelerek müştekiye uyuşturucu sattığı gerekçesi ile gözaltı yapmaya çalıştıkları, o esnada sözde avukatın araya girerek müştekiyi bu durumdan kurtarmak için 20 bin lira para talep ettiği ve aldığı ortaya çıktı.

DOSYA KAPATMA VAADİYLE DOLANDIRICILIK

Yine kendisini avukat olarak tanıtan şüpheli şahsın farklı bir ilde bulunan 2 ayrı müştekiyi savcılıkta bulunan uyuşturucu ve kasten yaralama suçlarından dava dosyalarını kapatma vaadi ile toplamda 25 bin lira para alarak dolandırdığı şüphelilerin yine farklı bir ilde bulunan orman arazisini müşteki şahsa tanıdıkları üst düzey bürokratlar vasıtasıyla orman vasfından çıkartarak kendisine devredebileceklerini vaat ederek müştekiden yaklaşık 400 bin lira değerindeki aracını devir aldıkları, daha sonra bölgede çıkan orman yangını nedeniyle söz konusu arazinin Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini söyleyerek oyaladıkları, dosya çerçevesinde şüphelilerin 8 olayda toplamda 783 bin TL tutarında mağdurlardan haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

SGK YÜKLÜ MİKTARDA ZARARA UĞRATILDI

Çalışmalarda, 34 şüphelinin aktif olarak çalışmadıkları halde kendilerini para karşılığında “hayali şirketler” üzerinden sigortalı göstererek primlerini ödemedikleri, borçlandırdıkları şirketlerin adreslerini değiştirerek veya kapatarak sigortalı çalışanlara tanınan tüm haklardan faydalanıp, Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) yüklü miktarda zarara uğrattıkları tespit edildi.

Operasyon çerçevesinde toplam 10 şüpheli şahıs hakkında gözaltı kararı bulunuyor.

Kaynak: https://www.patronlarindunyasi.com/50-ilde-girdap-operasyonu-264-sahis-hakkinda-gozalti-karari-verildi/4736/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.