DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

3D baskılı göz için önemli gelişme!

30.05.2018
A+
A-

İnsan gözünün en dış tabakası olan kornea, görmeyi odaklamada önemli bir role sahip. Yaklaşık 5 milyon insan yanıklar, laserasyonlar (yırtılma), aşınma veya hastalıklar nedeniyle kornea skarlaşması sorunu yaşıyor. Bu da büyük oranda bir görme kaybına neden oluyor. Ancak 3D baskı, bu sorunu ortadan kaldırabilecek gibi görünüyor.

Robotlar kendini iyileştirebilecek!

Robot cilt çalışmaları, insansı robot üretebilmek için oldukça önemli. Araştırmacılar, kendini iyileştirebilen robot cilt ile daha sağlam ve daha uzun süre görev yapabilen robotlar yapabileceklerini belirtiyor.

İngiltere’de Newcastle Üniversitesi’ndeki bilim insanları, insan gözünün en dış tabakası olan korneayı, 3D baskı ile üretmeyi başardı. Baskı işlemi için sağlıklı bir donör korneadan alınan kök hücreler ve biyomürekkep kullanıldı. Oldukça basit bir 3D yazıcı kullanılarak yapılan baskı işlemi sonucunda, dünyanın ilk 3D baskılı insan korneası üretildi.

Araştırmacılar, biyomürekkep için kullandıkları aljinat ve kolajenin bu baskı işleminin başarıyla sonuçlanmasında önemli bir aşama olduğunu belirtiyor. Bu biyomürekkep, kök hücrelerin canlı kalmasını sağlayıp, korneanın şeklini koruyacak kadar sertlikte ve 3D baskıda kullanılabilecek kadar yumuşak özelliklere sahip.

Gerçek boyutlarda basılan bu korneanın gelecekte özelleştirilebilir şekilde hastalara uygulanabilmesi hedefleniyor. Araştırmacılar, hastanın gözünü tarayarak verileri, boyutu ve şekli ile eşleşen bir korneayı hızlı bir şekilde basabileceklerini belirtiyor.

Araştırmada görev olan Profesör Connon, testlerin ardından birkaç yıl içinde ticarileşebileceğini belirtiyor. Görme kaybı olan birçok kişi, 3D baskılı korna sayesinde sağlığına kavuşabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.