DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

3200 yıllık kaya evlerde sıra dışı konaklama! 180 TL’ye ilginç deneyim…

06.12.2018
A+
A-
1 / 25

Bolu’nun Seben ilçesindeki kaya evlerinin turizme kazandırılması için yaklaşık 10 yıl önce başlatılan çalışmalar hız kazandı ve hafta sonu gidilecek harika bir ortam ortaya çıktı. Seben Belediyesi tarafından bölgenin güzelleştirilmesi ve turistlerin konaklamasını sağlamak amacıyla yapılan bungalov evler yoğun ilgi görüyor. Buraya gelenler adeta kaya evlerinde 3 bin 200 yıl öncesine yolculuk yapıyor. Özellikle sessiz sakin bir hafta sonu için çok ideal… İşte detaylar…

Fotoğraflar: Anadolu Ajansı, otelin web sitesi

2 / 25

Bolu Seben’de MÖ 1200’lü yıllarda Frigler tarafından yapılan ve bugüne kadar ulaşan Solaklar Kaya Evleri’nin turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında yeni projeler hayata geçirildi.

3 / 25

Yapılan rehabilitasyon çalışmalarıyla binlerce yıllık yapılar korunurken, eskilere benzer şekilde inşa edilen taş evlerde konaklama imkanı bulan ziyaretçiler geçmişe yolculuğa çıkıyor.

4 / 25

İlçenin Solaklar köyü mevkisindeki çalışmalarla hayata geçirilen projeler ile bir tepe üzerine elle oyularak yapıldığı düşünülen odalardan oluşan dört katlı kaya evlerinin daha fazla tanıtılması amaçlanıyor.

5 / 25

Seben Belediyesi tarafından bölgenin güzelleştirilmesi ve turistlerin konaklamasını sağlamak amacıyla bungalov evler yapılırken, kaya evleri restore edildi ve peyzaj için proje hazırlandı.

6 / 25

Solaklar bölgesinde ise ilçeye gelen turistlerin konaklaması için yeni bir çalışma başlatıldı.

7 / 25

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Seben Belediyesine tahsis edilen 20 bin metrekarelik alana 3 bin 200 yıl önce yapıldığı tahmin edilen kaya evlerinin benzerleri inşa edildi.

8 / 25

Belediye tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen projenin tamamlanmasıyla bölgeye gelen turist sayısının daha da artması bekleniyor.

9 / 25

“KAYA EVLERİNDE ÇOK CİDDİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”
Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Solaklar Kaya Evleri ile ilçenin yanı sıra Bolu turizmine de katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

10 / 25

Bolu’yu ve ilçeyi turizm merkezi yapma noktasında ilerlediklerini belirten Özbağ, şöyle konuştu:

11 / 25

“Solaklar köyündeki kaya evlerinde çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Buradaki mevcut kaya evlerimizi hem korumak hem de rehabilitesini yapmak istedik.

12 / 25

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığından kiraladığımız 20 bin metrekarelik alanda da taş restoran, bungalovlar ve taş evler yaparak turizme katkıda bulunmak istiyoruz”

13 / 25

Özbağ, yaptıkları çalışmalar kapsamında, Bolu’ya bağlı diğer ilçelere gelen tatilcilere alternatif bir alan oluşturmayı da amaçladıklarını anlatarak, “Seben’de Yuva, Muslar, Solaklar, Kabak, Karca ve Kesenözü köylerimizde değişik boylarda ve ebatlarda kaya evlerimiz var.

14 / 25

Bunlar içerisinde en ünlü olanı Solaklar ve Muslar köyünde bulunan kaya evlerimizdir” dedi.

15 / 25

Seben’in 663 kilometrekarelik bir alanı kapsadığını belirten Özbağ, şunları söyledi:

16 / 25

“İlçemiz gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer. Hem doğa hem tarih hem de gastronomi anlamında turizm faaliyetleri icra ediyoruz.

17 / 25

Kartalkaya, Seben Gölü, kaya evleri, Kuz Deresi Kanyonu, Kınıkçı Kanyonu, Çeltikdere’de bulunan kilise kalıntısı ve kilise, tarihi 20 milyon yıl öncesine dayalı Hoçaş köyünde bulunan fosil ormanlarımız ve şifası ile Türkiye’nin her köşesinde adından söz ettiren kaplıcaları ilçe turizmine katkı sağlıyor”

18 / 25

Bölgede hangi aktiviteleri yapmalı?
Yörede ‘çanta ev’ olarak anılan eski tip yayla evlerinin halen varlığını sürdürdüğü Kızık Yaylası, Gerenözü Yaylası ve Haccağız Yaylası gibi bilinen yaylaların yanı sıra özellikle Seben Gölü etrafında bulunan Dedeler, Alpagut, Solaklar ve Kozyaka gibi yaylalar göl ile birlikte daha da revaç bulmaya başladı.

19 / 25

Eskiden sadece bir gelenek olarak devam eden ve hayvancılıkla bağımlı olarak görülen yayla kültürü, son yıllarda turizm hareketliliğinin artması ile birlikte dinlenme, temiz hava ve sağlıklı yaşam gibi konular nedeniyle de tercih edilir hale geldi.

20 / 25

Seben-Bolu yolu üzerinde özellikle Seben Gölü’nün bulunduğu yer olan Taşlıyayla etrafında ve Seben- Kıbrıscık yol ayrımından sonra Kıbrıscık’a giderken çok sayıda yayla görme imkânı var. Mutlaka yürüyüş yapmalısınız…

21 / 25

Konaklama fiyatı iki kişi hafta içi 130, hafta sonu 180 TL. Kahvaltı dahil…

22 / 25
23 / 25
24 / 25
25 / 25
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.