DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

30 tonluk bilgisayar olur mu? Dünden bugüne bilgisayarlar Bu videomuz da ilk bilgisayar ile  neler yapabildiğine ve yıllar içerisinde geçirdiği evrime detaylı…

09.07.2020
A+
A-

20. yüzyılın ortalarında çıkan ilk bilgisayar günümüz bilgisayarlarına göre çok farklıydı. Bu bilgisayar 167 metrekare büyüklüğünde ve 30 ton ağırlığındaydı. 2. Dünya Savaş’ında kullanılmak amaçlı ürettirilen ENIAC, güç tüketimiyle de fazlasıyla dikkat çekiyordu. Sözü daha fazla uzatmadan sizi video ile baş başa bırakıyorum. İyi seyirler!

Bu ilk bilgisayar ile 2. Dünya Savaşı ile ilişkilendirebilir. Bu savaş sırasında füzeler için yapılan hesaplamaları daha kısa sürelere düşürmek için John ve Presper tarafından üretilen bu bilgisayar,4 yıl gibi bir sürede kullanılabilir duruma geldi. ENIAC’ın maliyeti ise tam tamına 500.000 dolar. O zamanın koşullarına göre bu bütçe oldukça yüksek.

Hesaplamalar tarafında oldukça dikkat çeken başarıla imza atan bu bilgisayar 20 saatlik füze atış hesaplama süresini 15 saniyeye kadar düşürebildi. Ordu için oldukça önemli olan bu bilgisayarın  üretimi gizli bir şekilde yapıldı. Bu bilgisayar kişisel kullanım için uygun değildi. Peki ilk kişisel bilgisayar nasıl oluştu?

İlk kişisel bilgisayar bilgisayar tarihi olarak 1947 yılında Altair 8800 adıyla piyasaya çıktı. Bu bilgisayar bir ekrana ve klavyeye sahip olmadığı için kamuoyu tarafından ilk kişisel bilgisayar IBM PC olarak gösteriliyor. Bu tarafta ekranın oldukça önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Bunun yanı sıra kişisel bilgisayarın ortaya çıkması transistörün keşfi ile gerçekleşti. Tabi transistörün keşfinden sonra ilk işlemcili bilgisayarda Intel’in 8086 mimarisiyle ortaya çıktı.

Günümüzde ise bilgisayarlar bilgisayar tarihi olarak bakıldığı zaman oldukça farklı özelliklere ve fiziğe sahipler. Bu tarafta tasarım olarak günümüzün dizüstü bilgisayarlarına benzeyen tasarım ile Dynabook‘da karşılaştık. Asıl amacı çocukların basit işlemleri yapabilmesi için Alan Kay tarafından 1967 yılında üretilen bu bilgisayar, prototipi ile fazlasıyla dikkat çekmişti. Bunun yanı sıra şarj edilebilir olması da Dynabook’u öne çıkartıyordu.

Şu an içimizde olduğumuz zamanda ise tablet bilgisayar fazlasıyla popüler. Bu teknoloji ilk olarak 2003-2004 yıllarında Microsoft tarafından duyuruldu. Kullanıcılar tarafından fazlasıyla beğenilmesiyle beraber tablet bilgisayar sektörü hızlı bir yükselişe geçti ve şu an günümüzde kullandığımız hale geldiler.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.