DOLAR 32,5807
EURO 34,6753
ALTIN 2.521,32
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

23 Nisan Milli Bağımsızlık ve Çocuk Bayramımızın 100. yılı kutlu olsun!

23.04.2020
A+
A-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu manalı günü çocuklara armağan etti… 23 Nisan coşkusu hiç eksilmedi…

Yıl: 1920… Osmanlı İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmış, dört bir yanı düşman işgaline uğramıştı. Bu ortamda kuruluşu için ilk adımlar atılan Türkiye, serbest için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı’na başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper etti. Oysa serbest ve halk müziği egemenliği için atılması gereken fazla manâlı bir adım vardı. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis’in açılması… Ve o Meclis, işgal altındaki İstanbul’da yok Ankara’da toplanacaktı. Yüce Önder, Meclis’in açılacağı tarihi ise 23 Nisan 1920 olarak açıkladı.

AÇILIŞ DUALARLA GERÇEKLEŞTİ

O gün geldiğinde Ankara’da büyük bir coşku vardı. Mustafa Kemal Atatürk ve 155 milletvekilli, önce Hacı Bayram Camii’nde cuma namazı kıldı. Gerisinde da dualarla ilk Meclis’in açılışı gerçekleşti. Milletin iradesini temsilci ve Türk halkının egemenliğini duyuru ettiği Meclis’in adı ise Büyük Halk Meclisi oldu. Meclis kürsüsüne ilk konuşmayı yapan ise Sinop Milletvekili Eşref Bey idi.

DÜNYAYA BÖYLE DUYURDULAR

Eşref Bey, Meclis’in açılışını, “Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış bütün özgürlük içinde alın yazısının sorumluluğunu direkt yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını tüm dünyaya bildiri ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum” sözleriyle tüm dünyaya ilan etti.

TÜRKİYE’NİN İLK MILLI BAYRAMI

Bir milletin kaderini değiştiren bu tarihi gün, 1922’den itibaren Ulusal Bağımsızlık Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye’nin ilk milli bayramı olan 23 Nisan, 5 sene sonra daha anlamlı bir hal aldı.

Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde Ankara’da gerçekleşti.

23 NİSAN, ÇOCUKLARIN GÜNÜ OLDU

Atatürk o gün makam arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi.

Sonraki yıllarda kutlamalar bütün yurda hatta dünyaya yayıldı. Coşku katlanarak arttı…

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100. yılı kutlu olsun!

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.