DOLAR 32,3751
EURO 34,7785
ALTIN 2.395,53
BIST 10.241,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Zeynep Aslan yazdı: “Merak, Kediyi Öldürür”

23.02.2021
A+
A-

“Bütün insanlar tabiatları gereği bilmek isterler” – Aristoteles

Merak kitabının yazarı Alberto Manguel, curioso’nun hem olumlu hem olumsuz, çift anlamlı bir kelime olduğunu söyler; olumlu çünkü meraklı kimse her şeye özenle yaklaşır.

Olumsuz çünkü aynı kişi en gizli, saklı ve önemi olmayan şeyleri de ayrıntısıyla incelemek için didinir.

Manguel, Orta Çağ filozoflarından Aquinas’ın, insanın bilme isteği üzerine üç argümanını ve insan merakının muhtemel dört sapkınlığını aktarır.

İlk sebep insanın kendi tabiatının bilincinde olmayı arzulaması, hakikatin peşinde olduğu ideal durumdur. İkincisi, her şeyin kendi yaratılışına meyletmesi, ateşin ısıtmaya meyilli olması gibi insanın da anlamaya ve bunun sonucu olarak bilmeye meyilli olmasıdır.

Üçüncüsü ise her şeyin kendi kaynağına bağlanma isteğidir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.