DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Zeugma Mozaik Müzesi’nde Mars Heykeli İçin Yeni Seyir Platformu İncelendi

Zeugma Mozaik Müzesi’nde Mars Heykeli için yeni seyir platformu incelendi: mimarlık ve arkeoloji bütünleşmesiyle eşsiz bir görsel deneyim

23.03.2026
A+
A-

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Mars heykelinin daha net görülmesi için yapılan yeni seyir platformunu ziyaret etti. Özgür Çomak Müze Müdürü’nden bilgi alan Çeber, açıklamasında Zeugma Mozaik Müzesi’nin ülkenin önde gelen müzelerinden biri olduğunu vurguladı ve ziyaretçi sayısının her yıl arttığını belirtti.

Çeber, 2025 itibarıyla ziyaretçi sayısının yaklaşık 650 bine ulaşacağını öne sürerek, bu artışa paralel olarak müzede geliştirme çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Mars heykeline önce uzaktan bakar haldeyken, artık teras sayesinde ziyaretçilerin heykeli daha yakından görebildiğini ifade etti. Heykelin dünyada tek olduğuna dikkat çeken Çeber, Antik Smyrna’da 2000 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazılarında bulunan Poseidon Villası’nın kilerindeki operasyonel saklama biçimini anlattı. Bronz malzeme açısından da benzersiz olan heykelin 1,6 metre boyunda olduğunun altını çizdi ve gözbebeklerinin altın ve gümüşten yapıldığını vurguladı.

Çeber, Mars’ın savaş tanrısı, bereket ve güç simgesi olduğunu belirterek, bir elinde mızrakla savaşın, diğer elinde kıvrımlı dallarla da bereketin temsil edildiğini ifade etti. Ayrıca ziyaretçilerin artık terasla birlikte bu değerli eseri daha yakından inceleyebileceğini kaydetti.

Müzede değerli eserlerin bulunduğunu ve Zeugma Mozaik Müzesi’nin en çok “Çingene Kızı” ile özdeşleştirildiğini hatırlatan Çeber, Mars heykelinin de müze için çok önemli bir parça olduğunu söyledi. Müze yetkilileri, bu tür eserlerin ziyaretçiler için önemli birer deneyim kaynağı olduğunu belirtti.

Kaynak: AA / Adsız Günebakan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.