DOLAR 32,5807
EURO 34,6753
ALTIN 2.521,32
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Zayıflama diyetlerinde ‘kalıcı başarı’ mümkün mü?

08.02.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Nil Şahin Gürhan’ın yazısı…

Açlık oluşmadan problem yaşanmadan önlenmesi, zayıflama diyetlerinin başarısını arttırdığı gibi diyet yapmanızı kolaylaştırır, verdiğimiz kiloları koruma şansımızı da arttırır. 

Beslenme planı oluştururken bu adımlar çok önemli: Sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde ya kahvaltı yapın ya da küçük bir parça sağlıklı atıştırmalık alın. Sağlıklı atıştırmalık olarak; ½ – 1 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 avuç ceviz, badem gibi yağlı kuruyemiş, 1 dilim peynir+ 1 dilim ekmek gibi alternatifler düşünebiliriz. Böylece yeni uyanmış olan metabolizmamıza enerji vererek hem aşırı açlık oluşmasını önlemiş hem de metabolizmamızı çalıştırmış oluruz. 

Sağlıklı ara öğünler yapın: 2 – 3 saatte bir beslenin. Yemek yedikten sonra 4 . saatte sindirim tamamlanır ve vücudumuzda metabolik havuz dediğimiz enerji havuzuna enerji akışı durur. Ancak enerji kullanımı devam eder. Enerji kazanımı durduktan sonra vücudumuz otomatik olarak harcadığı enerjiyi azaltır. 

Bol su için: Bol miktarda ve sürekli su için. Su midemizi doldurarak kısa süreli tokluk oluşturmakta etkilidir. Ayrıca yeterli su alımı, kan ve lenf dolaşımını sağladığı için daha dinç ve enerjik olmanıza katkıda bulunur.  Ne kadar çok ve sürekli su içerseniz kilo vermeniz o kadar kolaylaşır. 

Tatlı tattan kaçmayın: Karşılanmayan tatlı ihtiyacı çok yememize sebep olabilir. Sabah öğlen akşam öğünlerinde en az 1 avuç dolusu taze meyve ve çiğ sebze yiyin. 

Yavaş yiyin: Hızlı yemek çok yememize sebep olur. Yavaş yerseniz iyi çiğneme şansınız olur. Lezzete odaklanın, yemek yemekle barışın.   

Anı yaşamak: Hayattan her anlamda zevk almak ve doyum sağlamak için en doğru ve tartışmasız yöntemdir. Günümüzde sorumluluklar ve yükümlülükler arttıkça, hangimiz anı yaşayabiliyoruz o da tartışılır tabi. Yemek yemek keyifli ve eğlenceli bir ihtiyaç ve bu ihtiyacımızı karşılarken ne kadar rahat olup, iyi çiğneyip, lezzete odaklanır yemekten keyif alırsak; yemek yemekle ne kadar barışık olursak; kilo alıp verme kısır döngüsünden o kadar uzak oluruz.   

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.