DOLAR 32,4015
EURO 34,8137
ALTIN 2.398,94
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Yunuslar Marmara’yı ikâmetgâh tuttu

12.06.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Gökhan Karakaş’ın haberine göre koronavirüs pandemisi sebebiyle eksilen deniz trafiği, yüksek hassasiyetli sonarlarıyla hareket eden yunusları İstanbul’un “Altın Boynuz”u Haliç’e çekti. Milliyet gazetesi foto muhabiri Ercan Arslan’ın görüntülediği yunusları yorumlayan Doç. Dr. Arda Tonay, “Yunuslar her zaman vardı, yalnızca bölge kullanımları arttı ve daha görünür oldular” dedi.

Denizlerimizin en hızlı canlılarından yunuslar ara sıra bir büyük kasaba hatları vapurunun önünde, ara sıra de Karadeniz’e açılan bir savaş gemisinin peşinde poz verir. Balık sürülerinin peşinden yol alırken muhteşem görüntüler sunan en zeki deniz canlısı yunuslar Kovid-19 salgını sırasında kirliliği ile aşina Haliç’te görüntülendi.

‘Boğaz’da 3 nesil yaşıyor’

İstanbul’un Tarihi Yarımada ile Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi olan, mitolojik ismiyle Altın Boynuz’un ağırladığı yunusların varlığı herkesi hoşnut etti.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda Tonay, yunusların çok eskiden beri İstanbul’da olduğunu lakin pandemi nedeniyle daha çok görünür olduklarının altını çizdi.

Doç. Dr. Tonay, şunları anlattı:

“İstanbul Boğazı’nda nesli tehlikede ve koruma aşağı afalina, tırtak ve mutur elde etmek üzere üç tür yunus yaşamaktadır. Bu dönemde deniz trafiği azaldığı için hayvanları daha fazla görme şansına sahibiz. Bunun yanında bu alanlardaki sakinlikten nedeniyle daha pozitif süre geçiriyor olabilirler. Karaköy, Haliç’in ağzı, Sarayburnu ve Kadıköy normalde fazla pozitif büyük kasaba hatları vapur trafiğinin olduğu yerler. Lakin o alanda yunuslar defalarca varlardı. Bakmayı bilen gözler onları orada görüyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.