Yunanistan’ın İsrail ile Savunma İşbirliği ve Türkiye Korkusu
Yunanistan’ın İsrail ile savunma işbirliği, Türkiye’ye duyulan korkunun artmasına sebep oluyor. Bölgedeki dengeleri nasıl etkiliyor?
Yunanistan’ın Savunma Stratejileri ve İsrail ile İlişkileri
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelerinden çekinerek, binlerce Filistinliyi katleden İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve “Gazze Kasabı” olarak bilinen Netanyahu ile Kudüs’te ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.
‘TÜRKİYE KORKUSU’ YUNANİSTAN’A YENİ ADIMLAR ATTIRDI
Miçotakis, Netanyahu ile yaptığı görüşmede, savunma alanında işbirliğinin yanı sıra ikili ilişkilerin geliştirilmesine odaklandıklarını dile getirdi. Netanyahu, Yunanistan’a yatırım yapmak için “birçok fırsat” bulunduğunu vurgulayarak, görüşmenin içeriğinde “güvenlik sorunları, ekonomik fırsatlar ve bölgede kalıcı barış” konularını ele alacaklarını belirtti.
İki ülkenin enerji projelerinin bölgedeki istikrar için büyük önem taşıdığını savunan Miçotakis, İsrail ile Yunanistan arasında ekonomik işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra savunma işbirliğine de ağırlık vermek istediğini ifade etti. Tüm bu gelişmeler, Yunan basınında geniş yankı buldu. Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemelerden endişe duyan Yunanistan’ın, soykırımcı İsrail ile olan görüşmelerine dikkat çeken Yunan basını, To Proto Thema adlı gazetede “Mitsotakis ve Netanyahu’nun İsrail’de görüştükleri: Savunma sanayi iş birliği ve Türkiye’ye karşı bir denge” başlıklı bir haber yayımladı.
- Haberde, Türkiye’den çekinen Yunanistan ile soykırımcı İsrail’in modern silah sistemlerinin ortak üretimi de dahil olmak üzere savunma işbirliğini artırma arayışında oldukları ifade edildi.
- Yunan basını, “Yunanistan ve İsrail arasındaki stratejik ilişki yeni bir seviyeye ulaşıyor” ifadesiyle, her iki ülkenin de savunma işbirliklerini derinleştirmeye istekli olduklarını vurguladı.
- Ayrıca, söz konusu işbirliğinin gelişmiş silah sistemlerinin ortak üretimi yoluyla gerçekleştirilebileceği kaydedildi.
Yunan basını, Miçotakis’in Herzog ve Netanyahu ile görüşmesinin yanı sıra, İsrail Savunma Bakanlığı (SIBAT) yetkilileri ve İsrail savunma sanayisinin üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantıya da dikkat çekti. Bu görüşmenin ana konusunun, savunma ve teknoloji alanında işbirliği ile ortak üretim fırsatları olduğu belirtildi.
Türkiye’nin binlerce çocuk ve kadın dahil sivilleri katleden İsrail’e karşı tutumuna değinen Yunan basını, Türkiye’nin Suriye politikası hakkında da yorumlarda bulundu.
YUNANİSTAN’IN TÜRKİYE’YE KARŞI F-35 PLANLARI RİSK ALTINDA
Ülke basını, Yunanistan’ın İsrail’den destek arayışında olduğunu ve Yunanistan için İsrail’in Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarının kaldırılması çabalarına karşı çıkacağına inandığını bildirdi. Türkiye’nin F-35 satışında yaşanan endişelerin Yunanistan’ı, İsrail ile birleşip ABD’nin kararlarını etkileme yoluna itebileceği öne sürüldü.
CAATSA yaptırımlarının kaldırılması durumunda Yunanistan’ın stratejik üstünlüğünün zayıflayabileceği senaryosuna dikkat çekilerek, “Bu, Yunanistan’ı doğrudan etkileyecektir. Zira Atina, F-35’leri halihazırda edindiği Rafale jetleriyle birleştirmekten beklediği stratejik avantajı kaybedebilir.” denildi.
Yunanistan’ın bu konuda ABD kararlarını etkileme yeteneğinin sınırlı olduğu da hatırlatılırken, Atina’nın bu tartışmaya açıkça katılmaktan kaçınmak istediği belirtildi. Yunan basını, Yunanistan’ın Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelerine karşı tavır almakta korktuğunu ifade etti ve geçmişte Miçotakis’in ABD Kongresi’nde yaptığı tartışmalı açıklamalara atıfta bulundu.
Yunanistan’ın İsrail ile olan ittifakının ülkeye bir destek noktası sağladığını belirten Yunan basını, bu işbirliğinin yeni ABD yönetimiyle iletişim kanallarını da açacağını öne sürdü.
Kaynak: Star Gazetesi