DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C

Yunanistan’a ‘kaba’ tepkisi

29.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine kadar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Türkiye’ye yönelik “vahşi” açıklamasına, “Sınırda, bütün dünyanın gözü önünde günahsız insanlara her türlü vicdansızlığı yapanların Türkiye’ye ‘kaba’ demesi utanç vericidir. Yunan devleti önce kendi ‘barbarlığından’ kurtulmalıdır” sözleriyle karşılık verdi.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan’ın Türkiye’ye karşısında diyalog yerine stres politikasını tercih ettiğine ve gerçekleri iç politika saikleriyle manipüle ederek, kamuoyunu yanılttığına dikkati çekti. Yunanistan’ın sığınmacıların esas yargı ve özgürlüklerini, bilhassa yaşam haklarını açık açık ihlal ettiğinin uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarında yer aldığını vurgulayan Aksoy şunları kaydetti: “Sınırda, bütün dünyanın gözü önünde masum insanlara her türlü vicdansızlığı yapanların Türkiye’ye ‘barbar’ demesi utanç vericidir. Yunan  devleti önce kendi ‘barbarlığından’ kurtulmalıdır. Bunun için de sığınmacıların haklarına hürmet göstermeli, onlara gaddarlık ve kötü muamele yapmamalı ve geri itmemelidir. Ayrıca iddiaya göre medeniyetin beşiği olduğunu iddia edenlerin kendi dilinden ve dininden olmayanlara da hürmet göstermesi gerekir.”

‘Sicilya’ya dek yüzerler’

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da Yunanistan’da 19 Mayıs’ın “Pontus katliamı” olarak anılmasına sert tepki gösterdi. Büyükataman, “Bu komediyi hadsizce nefrete dönüştürenler, gördükleri ‘Pontus devleti’ rüyası ile Atatürk’e ve Türk milletine saldırgan Yunan Dışişleri Bakanvekili Varvitsiotis Miltiadis ve Türk bayrağını yakan kendini bilmezlerdir. Rüyalarını kabusa çevireceğimizden şüpheleri olmasın… Yunan devletine tavsiyemiz, 1919-1922 arasında Türk milletine katliamları reva görenlerin torunlarının tasmasını bağlamasıdır. Somurtkan takdirde büyük Türk milletinde Atatürklerin tükenmediğini hatırlatırız oysa bu sefer Sicilya’ya değin yüzmek zorunda kalabilirler” ifadesini kullandı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.