DOLAR 32,3651
EURO 35,0159
ALTIN 2.325,89
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Yumuşak robotlar artık daha güçlü!

06.01.2018
A+
A-

Colorado araştırmacıları güçlü ve yetenekli robotlar geliştirmenin yanı sıra hassas ve çevik robotlar için proje geliştirdi. Yumuşak yapılır robotlar, nesnelere zarar vermeden taşıma, yerleştirme gibi işlemleri gerçekleştiriyor. Araştırmacılar bu robotları geliştirirken biyolojiden esinlenerek iki teknoloji üzerine yoğunlaştı:

Pnömatik aktüatörler, sıkıştırılmış havayı mekanik enerjiye dönüştüren pistonlar,

Dielektrik elastomer aktüatörler, esnek plastik tabakaları değişken akımlar vasıtasıyla deforme eden cihazlar.

HASEL olarak adlandırılan tümleşik sistem, biyolojik kasların genişlemesini ve daralmasını taklit ederek daha güçlü yumuşak yapılı robotların geliştirilmesini mümkün kılıyor.

Bu robotların performansı, düşük fiyatı ve çok yönlülüğü göz önüne alındığında, yakın gelecekte kullanılmalarının önünde bir problem görülmüyor. Ayrıca bu çalışma yumuşak yapılı robotların sadece mikro boyutlarda değil, makro yapılarda da kullanılabileceğini gösteriyor. Aşağıdaki video ile yumuşak yapılır robotlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yumuşak yapılı robotlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.