DOLAR 32,5052
EURO 34,6381
ALTIN 2.482,11
BIST 9.586,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

28.03.2021
A+
A-

Yumurtaya dair bir çok haber çıkıp duruyor. Bu yüzden yumurta hak ettiği değeri bir türlü göremiyor. Yumurtanın faydaları nelerdir? Yumurtanın zararları var mı?

Bir adet yumurta dış kabuk, yoğunlukla yumurta beyazı ve küçük bir daire olarak yumurta sarısından oluşmaktadır. Yumurtanın kabuğu tavuğun ırkına göre değişmekle birlikte kahverengi ya da beyazdır. Bu, yumurtanın besleyici değerini etkilemez. 

YUMURTANIN FAYDALARI

Mısır, yeşil otlar ve arpa ile beslenen tavukların yumurtaları koyu sarı, hazır yemle beslenenlerin ise açık sarı olur. Standart bir ağırlığa sahip yumurtanın ortalama 60 gr kadar olması gözünüzü korkutmasın. Her bir yumurtanın 75-80 kalori arasında enerji veren ve birçok besine göre çok az kalori içerir. Bir adet yumurta vücudumuzda sentezlenmeyen tüm amino asitleri içerir. Proteinin kalite ve sindirilebilir özelliği açısından da diğer tüm hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına göre referans kabul edilmektedir. Çünkü yumurta proteinlerinin yüzde 100’ü sindirilmekte ve hiçbir atık olmadan vücut bu proteinleri kullanmaktadır. Yumurtayı bu sindirebilir yararı açısından süt, balık ve sığır eti takip etmektedir. 

Yumurtadaki beyaz ve sarı kısımları birbirinden farklı besleyici değerlere sahiptir. O nedenle yumurtadan en iyi verimi almak istiyorsanız tam olarak yemenizi tavsiye ederim. Yumurta beyazında metiyonin dışında tüm amino asitler bulunur. Bu sebeple spor yaparken protein ihtiyacını karşılamak için daha fazla yumurta beyazı yeme geleneği bu ince ayrıntıda gizlidir ve sporcuların beyazı fazla yemesi doğrudur. Ancak yumurta sarısında da lösin, lizin, izolösin ve metiyonin içeriği beyaza göre daha çoktur. Bu nedenle sağlıklı yaşamda tam yumurta yemek doğrudur. Yumurtanın beyazı vitaminler açısından çok değerli değildir.

YUMURTA NEYE İYİ GELİYOR?

 – Yumurta uzun yıllardır doku ve organlarımızın yapısının korunmasında araştırmalara konu olmuştur. Bunu çocukların büyüme ve gelişme hızlarını arttıran önemli çalışmalar, kalp hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları takip etmiştir. Tüm araştırmalar yumurtanın beyazı ya da sarısının efsane derecede sağlığa yararları olduğunu işaret etmiştir, etmektedir.

 – Yumurta sarısı yenidoğan dönemde altıncı aydan itibaren güvenle verilebilecek ilk hayvansal besin kaynağıdır. Ve bir adet yumurta çocukluk döneminden yetişkinliğe kadar tüm yaşam döngüsünde toplam protein ihtiyacının da en az yüzde 10’unu karşılayabilen yiyecektir.

 – Karaciğer ve böbrek hastalıklarında; protein katabolizmasını önler. Bu hastalarda yetersiz protein alımıyla fazla üre ve diğer nitrojen bileşikleri oluşur. Bunu önleyebilecek en değerli protein kaynağı yumurtadır.

 – Enfeksiyon, yanık ve cerrahi müdahale sonucu oluşan dokulardaki harabiyeti en hızlı geçirmeyi sağlayan ana protein kaynağı yumurtadır.

 – Yumurta beyazında bulunan lizozim adlı enzim doğal antibiyotik etki gösterir. Eğer kış aylarında ya da enfeksiyonların kol gezdiği mevsim geçişlerinde hastalanmak istemiyorsanız haftada dört kere bir tam yumurta yemeyi ihmal etmemelisiniz.

 – Yumurtanın deri, mide, meme ve bağırsak kanseri riskini azalttığı; ateroskleroz ve şeker hastalığı oluşumunu engellediği, bağışıklık sistemini etkilediği, vücut yağ içeriğini azalttığı da bilinmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.