DOLAR 32,3419
EURO 35,0873
ALTIN 2.238,86
BIST 8.893,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

21.09.2021
A+
A-

Kadınlarda hayati tehlikeye sebep olan jinekolojik problemlerden biri olan yumurtalık kanseri ”sessiz katil” olarak biliniyor. Her 80 kadından 1’inde yumurtalık kanseri görülmekte. Yumurtalık kanserinin belirtileri nedir? Detaylar haberimizde…

Kadınlarda hayati tehlikeye sebep olan jinekolojik problemlerden biri olan yumurtalık kanseri ”sessiz katil” olarak biliniyor. Her 80 kadından 1’inde yumurtalık kanseri görülmekte. Hastaların büyük çoğunluğunun ileri evrede tanı alması sebebiyle tedavileri de gecikirken erken teşhis bu hastalıkla mücadelede önem taşıyor.

YUMURTALIK KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Yumurtalık kanseri pek çok hastalığa benzer türden bazı belirtiler vermektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır:

– Hazımsızlık

– Gaz, bulantı ve kusma

– Karında şişlik

– Kasık ağrısı ve karın ağrısı

– İştahsızlık ve erken doyma hissi

– İdrar yapımında değişiklikler

– Kabızlık, bağırsak hareketlerinde değişiklik

– Vajinal kanama

– Vajinal yoğun akıntı

Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, yumurtalık kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

YILLIK JİNEKOLOJİK KONTROLLER YAPILMALI

Jinekolojik kontrollere vurgu yapan Boyraz, ”Yumurtalık kanseri en çok menopoz sonrası süreçte görülmekle birlikte, belirtilere benzer şikayetleri olan kadınların mutlaka jinekolojik muayene olmaları önem taşımaktadır. Ayrıca yumurtalık kanserinin erkenden teşhis edilebilmesi için yıllık jinekolojik kontrolleri yaptırmak gerekmektedir.” dedi.

Yumurtalık kanseri tedavisinde en önemli adımın ilk yapılan ameliyatın kalitesi olduğunun altını çizen Boyraz şunları kaydetti: ”Bu kanser türünden en büyük amaç gözle görülür biçimde tümör bırakılmamasıdır. Gözle görülür tümör bırakılmazsa tedavi büyük ölçüde başarılı gitmektedir. Operasyonda tümörün yayıldığı tüm bölgeler çıkarılmaktadır. Bu ameliyatın arkasından da hastalığın evresine göre kemoterapi kararı verilebilmektedir. Yumurtalık kanseri sadece rahim ve yumurtalıkların alındığı bir ameliyat değildir. Şüpheli kitle bırakılmaması için hastanın karnı çok detaylı bir biçimde incelenmelidir. Karaciğer, dalak, solunum kasları, mide, karın zarı, bağırsaklar, mesane, apandisit, omentum da şüpheli tümör açısından değerlendirilmelidir. Bu ameliyatta cerrahi kalite büyük önem taşımaktadır”

ERKEN TEŞHİSE GEBELİK ŞANSI!

Yumurta kanserinin ölüm riskini aktaran Boyraz, ”Menopoz sonrası süreç dışında henüz doğurganlığını kaybetmemiş genç kadınlarda da görülebilen yumurtalık kanseri bilimsel verilere uygun tedavi edilmezse ölümcül bir hastalıktır. Genç hastalarda en büyük kaygılardan biri de, ileride anne olup olamayacağı konusudur. Bu hastalıkta öncelik hastanın hayatıdır. Bazı yumurtalık kanseri türlerinde, erken evrede teşhis sağlanırsa rahim ve diğer yumurtalık korunarak gebe kalmak mümkün olabilir. Bu tür hastalarda çok yakın doktor takibi çok önemlidir. ”diyerek önemli uyarılarda bulundu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.