DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

YouTuber olmak para kazandırıyor mu?

13.03.2018
A+
A-

Yeni medya alanının öncülerinden biri de tabii ki YouTube ve son yıllarda çağımızın en popüler mesleklerinden biri de YouTuber olmak. Yani ürettiğiniz video içerikleri YouTube üzerinden yayımlayarak izleyici kitlesi oluşturmak ve bu kitle sayesinde para kazanmaya başlamak.

Gelin görün ki Offenburg Üniversitesi’nden Mathias Bartl’ın yaptığı araştırma 28 Şubat tarihinde yayımlandı ve ortaya çıkan sonuçlar şaşırtıcı oldu. Zira araştırmalara göre yeni jenerasyondaki çocukların yüzde 36’sı meslek olarak YouTuber olmak istediğini belirtti. Bunun sebebi olarak da para kazanmak istedikleri belirtildi.

Fakat araştırmada acı bir sonuç ortaya çıktı ve YouTuber’ların yüzde 96.5’inin yılda yalnızca 12 bin dolar kazanabildiklerinin altı çizildi. Bunun da ayda 1.000 dolara tekabul ettiğini düşünecek olursak, yaşamı sürdürmek adına hiç de yeterli olmadığını söylemek gerekiyor. ABD’de herhangi bir fast food zincirinde çalıştığınızda dahi bundan daha yüksek bir ücret alacağınızı hatırlatalım.

Hele ki bahi seçen paraları ülkemize uyarlayacak olursak, Türk bir YouTuber’ın yılda kazanacağı paranın bahsi geçen 12 bin doların üçte hatta dörtte biri olacağını söylemek mümkün.

Bartl’ın araştırmaları bununla da sınırlı değil. Kendisine göre şu anda bir YouTube yıldızı olmak, Hollywood yıldızı olmaktan daha zor hale gelmiş durumda ve YouTube artık içerik üreticilerine eskisine kıyasla çok daha düşük ücretler öneriyor. Bu da küçük YouTube kanallarının herhangi bir şekilde başarılı olmasının önüne geçiyor.

:: Sizce YouTube yavaş yavaş terkedilir mi?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.