DOLAR 32,3698
EURO 35,0047
ALTIN 2.326,10
BIST 9.092,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

YouTube, Yorumlarda Nefret Söylemini Azaltacak Yeni Bir Özellik Üzerinde Çalışıyor

06.12.2020
A+
A-

Popüler video platformu YouTube, videoların altındaki zorbalık, nefret söylemi ya da hakaret içeren kötü yorumları ortadan kaldırmak için yeni adımlar atıyor. Aktarılanlara göre şirket, bir yapay zekâ aracılığıyla yorumları gönderilmeden önce tarayacak ve saldırgan olabileceği tespit edilen yorumlar için kullanıcılara “yorumları saygılı tutmalarını” hatırlatacak bir bildirim gönderecek.

Google’ın yeni özelliği aslında sosyal medya devi Instagram’ın geçtiğimiz dönemlerde kullanıma sunduğu bir özelliğe oldukça benziyor. Nefret söylemi içeren yorum yapmaya çalıştıklarında kullanıcıları uyaran ve tekrar düşünmelerini isteyen bir mekanizma geliştiren Instagram, platform kurallarını sürekli olarak ihlal eden kullanıcı hesaplarının ise devre dışı bırakılabileceğini söylemişti.

YouTube, yorumlarda nefret söylemini azaltmaya çalışıyor:

YouTube'un yeni özelliği

Instagram’dakine benzer bir şekilde çalışan yeni YouTube özelliği de yapılan yorumda aşağılayıcı bir söylem tespit ederse yorum gönderilmeden önce kullanıcıya uyarıda bulunacak. Bu noktada kullanıcılar, yorumu düzenleyebileceği gibi hiçbir şey yapmadan olduğu şekilde paylaşabilecek. Bir başka deyişle platform, kullanıcıları kısıtlamak yerine yorum yapmadan önce “bir kez daha düşünmelerini” teşvik edecek.

Yapılan bu değişiklik, YouTube’un nefret söylemini azaltma ve platformu tüm içerik oluşturucuları için daha adil hale getirme çabasının bir parçası. Bu kapsamda yukarıda bahsi geçen özelliğe ek olarak içerik oluşturucular, bu tür yorumlardan kaçınmak için “potansiyel olarak uygunsuz ve incitici yorumları” otomatik olarak filtreleyen bir YouTube Studio özelliğine kavuşacak.

YouTube videolarının yorum bölümleri, içerik oluşturucuların takipçileriyle iletişime geçmesinin en önemli ve en etkili yolu ancak bu kısmın çoğu zaman internetin çirkin tarafını gösterdiğini de unutmamak gerekiyor. Peki, sizce YouTube’un bu yeni özelliği kötü yorumların sayısında bir azalmaya neden olur mu?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.