DOLAR 32,3048
EURO 34,7206
ALTIN 2.383,54
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

YouTube rakibi Bilibili: Çin’den gösterişli rakip! YouTube gibi video izleme siteleri kategorisine Bilibili de katıldı. Bu platform, aylık kullanıcısı …

19.05.2020
A+
A-

Canlandırma, çizgi roman ve oyun videolarına odaklanan bu platform, 8 Eylül 2009 tarihinde kuruldu. Evvelden yalnızca yazılmış ve görsel içeriklerin paylaşıldığı bu site, internet dünyasına Mikufans adı ile antre yaptı.

24 Ocak 2010 tarihinde adını Bilibili olarak değiştiren bu video izleme sitesi, yeni macerasına YouTube’a benzeşen bir sistem ile başladı. Bu Nedenle bir video paylaşım sitesi haline dönüştürülen Bilibili, büyük bir başarıya ulaştı.

Gün geçtikçe daha geniş bir yaş kitlesine hitap eden Bilibili, gençler için yayımladığı videolar ile kullanıcı sayısını artırmayı başardı. Son yıllarda 65 yaş ve üzeri kişiler için de öbür videolara yer veren Çinli platform, bir önceki yılın benzer dönemine kıyasla, kullanıcı sayısı konusunda yüzde 70 oranında bir yükselme yakaladı.

Bu artış, bu yılın birincil çeyreğinde görüldü. Çin’in öteki video izleme platformlarından ikisi olan Tencent ve iQiyi, Bilibili ekibinin başarısı aleyhinde tedbir almaya çalışıyor. Zira Bilibili derhal aylık 172 milyon etkin kullanıcıya sahip.

Corona virüsü yüzünden evde vakit geçiren Çinli öğrenciler de Bilibili göre yayımlanan videoları seçim etmeye devam ediyor. Bu bağlamda Bilibili, kullanıcı başına harcanan jurnal süreyi 87 dakikaya yükseltti.

Ayrıca kaybediyor keza kazanıyor

Bilibili’nin rakibi Tencent, 112 milyon aboneye sahip. Çin’in diğer popüler video izleme platformlarından biri olan iQiyi ise bu sayının 118.9 milyon olduğunu açıkladı. Bilibili, tıpkı YouTube gibi, içerik konusunda kendi kullanıcılarına güveniyor.

Geçtiğimiz nisan ayında başarıları ile Çin’de adından laf ettiren Bilibili, içerik yaratıcı aza sayısında yüzde 146’lık bir büyümeye tanık oldu. Bu yükselme, aylık bazda içerik üreten kullanıcıların sayısını 1.8 milyona yükseltti.

Bu 1.8 milyon üyenin yer aldığı büyük kitlenin ayda 4.9 milyon adet içerik paylaştığı açıklama edildi. naklen yayın ve reklam gibi kazanç kaynaklarına sahip olan video izleme platformu, mobil oyunlardan kazandığı gelirini de ikiye katladı.

video indirme

Bilibili, bu başarılara karşın, bu yılın ilk çeyreğinde 538.6 milyon yuan (76.1  milyon dolar) zarara uğradı. Bu hasar, bir önceki yılın zararından 195.6 milyon yuan daha pozitif. Site yönetimi, bu zararın COVID-19 salgını yüzünden olduğunu belirtti.

Çinli platform, nakit rezervini 8 milyar yuana (1.13 milyar dolar) yükseltti. Kullanıcı sayısı konusunda YouTube ile yarışmaya istikrarlı olan Bilibili yönetimi, kullanıcı sayısından ve nakit akışından son derece hoşnut. Ayrıca Bilibili’nin video indirme konusunda bir adet eklentisi de mevcut. Bu eklenti, Chrome mağazasından indirilebiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.