DOLAR 32,3350
EURO 35,1334
ALTIN 2.306,70
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

YouTube, Bir Satranç Kanalını ‘Yanlışlıkla’ Irkçı Söylemler Sebebiyle Engelledi

20.02.2021
A+
A-

YouTube, Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları, platformlarda oluşabilecek nefret dilinin ve şiddet içeriklerinin önüne geçebilmek için yapay zeka algoritmaları kullanıyor. Bu algoritmalara tanımlanan ve topluluk kurallarını ihlal eden söylemler, görseller ve aklınıza gelebilecek her türlü içerik filtrelenerek gerekli durumlarda engelleniyor.

Ancak özellikle söylem noktasında nihayetinde kelimelere yönelik olarak geliştirilen algoritmalar, zaman zaman yanılabiliyor. YouTube’un yapay zeka algoritmasının da böyle bir yanılgı ile bir satranç kanalını yanlışlıkla engellediği ortaya çıktı.

Siyah, beyaz, saldırı ve tehdit gibi kelimeler algoritmayı harekete geçiriyor:

agadmator's Chess Channel

‘Agadmator’s Chess Channel’ isimli kanal, 1 milyondan fazla abonesi ile YouTube’un en popüler satranç kanallarından biri ve 2017 yılından beri aktif. Ancak kanal, beş kez şampiyon olan ve Grandmaster unvanını kazanan en genç Amerikalı olan Hikaru Nakamura ile bir bölüm yayınladıktan sonra geçtiğimiz aylarda engellenmişti. Gerekçe ise belirttiğimiz üzere ırkçı söylemler ve topluluk kurallarının ihlali.

Tabii ki ortada bir hata olduğunun kısa süre içerisinde anlaşılması üzerine kanal yeniden aktif edildi ancak uzmanlar, YouTube’un satranç terimlerini algoritmasına tanımlayarak bu tür durumların önüne geçmesi gerektiğini düşünüyor.

Çünkü satranç videolarının yüzde 80’inde bulunan ‘siyah’ ‘beyaz’ ‘saldırı’ ve ‘tehdit’ gibi satranç oyunlarında sıkça duyduğumuz kelimeler, YouTube’un yapay zeka algoritmasına göre nefret söylemi ve şiddet içeriyor. Her ne kadar moderatörler eşliğinde yürütülen bir filtreleme sistemi olsa da yapay zeka kimi noktalarda başarılı bir filtreleme yapamadığı için bu türden sorunlar kaçınılmaz oluyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.