DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yorgun Mermi Vakalarına Dair Uzmanlardan Uyarılar ve Detaylar

Yorgun mermi vakaları hakkında uzman uyarıları ve detaylar. Güvenliğinizi artırmak için bilinçli bilgi edinin ve önlemler alın.

18.06.2025
A+
A-

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe’den Son Uyarılar

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nin Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, özellikle yaz aylarında artış gösteren yorgun mermi vakalarıyla ilgili ciddi uyarılarda bulundu. Haziran ayı içerisinde, vücuda isabet eden yorgun mermi sonucu hayatını kaybeden iki vaka yaşanırken, yılda yaklaşık 20-25 kişinin bu tür kazalar nedeniyle acil servislere başvurduğunu belirtti. Prof. Dr. Sebe, vatandaşların silah sesi duyduklarında paniğe kapılmadan, doğru davranış biçimini benimsemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Geçmişte Yaşanan Önemli Vakalar ve Güncel Durum

Suruc ilçesinde 1 Haziran’da parkta bisiklet sürerken başına yorgun mermi isabet eden 6 yaşındaki Sami Yusuf Kaya, Antalya Kepez’de 11 Haziran’da göğsüne yorgun mermi isabet eden Suriye uyruklu Abdurrahman Omar ve Adana’da 7 Haziran’da hobi bahçesinde karnına, 9 Haziran’da ise sipariş hazırlarken başına isabet eden iki kişi hayatını kaybetti veya yaralandı. Bu olaylar, silah kullanımı ve ateşli silahların kontrolü konusunda ciddi endişeleri beraberinde getiriyor.

Uzmanların Yorgun Mermi Konusundaki Görüşleri

Prof. Dr. Ahmet Sebe, yorgun mermi vakalarının özellikle yaz aylarında artış gösterdiğine dikkat çekerek, şu önemli noktaları vurguladı: “Silah sesi duyduğunuzda paniğe kapılmadan, hemen balkona veya pencereye koşmak yerine, kendinizi güvenli bir şekilde gizlenmek en doğrusudur. Çoğu zaman yorgun mermi fark edilmeden kalabilir ve tesadüfen tespit edilir. Bu mermiler, vücuda isabet ettiğinde, uzuvlara ulaşması genellikle hayati tehlike yaratmazken, beynin, kalbin veya karın içi organlara ulaşması, ciddi sonuçlar doğurabilir ve bazen ölümle sonuçlanabilir.”

Prof. Dr. Sebe, acil durumlarda ilk yardımın önemine değinerek, bası uygulama gibi temel müdahalelerin yapılabileceğine ama en doğru yaklaşımın, vakayı en kısa sürede 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirip, profesyonel sağlık hizmeti aldırmak olduğunu belirtti.

Gözlemlenen Artış ve Nedenleri

Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise yorgun mermi vakalarında göreceli bir artış olduğunu ifade etti. Özellikle beynin derin bölgelerine gelen mermilerin, damar yapılarındaki yoğunluk nedeniyle ciddi beyin kanamalarına ve felçlere yol açtığını söyledi. Ayrıca, silahlanma oranlarının artması, düğün, nişan, festival ve maç sonralarında bilinçsizce ateş edilmesi gibi durumların bu artışta pay sahibi olduğunu vurguladı. Ökten, “Tüm bunların önüne geçebilmek için, silah kullanımını ve kişisel silahlanmayı sıkı şekilde denetlemek ve cezaları artırmak en etkili yol olacaktır” dedi.

Sonuç olarak, uzmanlar, bu tür kazaların önlenmesi adına halkın bilinçlenmesi ve yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.