DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

YKS’ye saatler kala Türkiye 1.’cilerinden başarı taktikleri

26.06.2020
A+
A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kadar organize edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu hafta sonu gerçekleşecek. YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 27 Haziran Cumartesi günü, ikinci oturum olan Alan Tatminkarlık Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ise 28 Haziran Pazar günü düzenlenecek. Peki öğrenciler sınava saatler kala ne yapmalı? Adayların işine yarayacak sınav taktikleri neler? Bu noktada İstanbul Medipol Üniversitesinde eğitim görebilen 2016 LYS Birincisi İbrahim Ethem Hamamcı, 2017 LYS Birincisi Beyza Gürbüz, YKS 2018’de alanında TÜBİTAK sayısal ilave puanıyla Türkiye birincisi olan Halil Hazar Gelener ve 2019 YKS birincisi Mehmet Berke İşler sınava girecek 2 milyon 437 bin 119 adaya tavsiyelerde bulundu.

2016 Türkiye 1.’Si Hamamcı: “Son gün imtihan dışı konularla ilgilendim”
İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesinde eğitim görebilen 2016 LYS Birincisi İbrahim Ethem Hamamcı, tüm yıl emek harcanan süreci en iyi şekilde tamamlayabilmek için sınavdaki performansın fazla kayda değer olduğunu söyledi.

Kendisinin son gün sınavı hiç düşünmediğini kaydeden Hamamcı şu tavsiyelerde bulundu: “Salonda sıraya oturup kitapçığı açana kadar zihnimi sınavla ilgili konuların dışarıya tutarak imtihan stresini yaşamamaya çalıştım. Sınavdan önceki son gün arkadaşlarımla ve ailemle muhabbet edip zihnimi yoracak elektronik aletler ve kitaplardan uzakta durdum. Sınav aklıma geldiğinde elimden gelen çalışmayı yaptığı ve bundan sonrasının artık elimde olmadığını düşünerek kafamı rahatlatmaya çalıştım. Şunu söyleyebilirim oysa şu anda yaşadığınız tatlı acele yıllar sonra aklınızda güzel bir hatıra olarak kalacak. Stresten uzaktan durun ve bir iki saatlik sınavda en iyi performansını göstermeye gayret edin.”

2017 Türkiye 1.’si Gürbüz: “Sınav sonrasını düş edin”
İstanbul Medipol Üniversitesi Milletlerarası Tıp Fakültesinde eğitim görebilen 2017 LYS Birincisi Beyza Gürbüz ise cümbür cemaat gibi sınav stresi yaşadığını fakat bununla baş etmenin yolları olduğunu söyledi.

Adaylara sınav öncesinde yaşanabilecek negatif durumları göz önünde bulundurmak yerine imtihan sonrası hoş bir gelecek hayal etme tavsiyesinde bulunan Gürbüz şöyle devam etti: “Hedefinizi bulunduğunuz şartlarda en iyi performansı yerine getirmek üzere belirlerseniz endişe, yerini daha zinde bir motivasyona bırakacaktır. Imtihan tüm geleceğimizi belirleyen şey yok, yalnızca geleceğimizi etkileyebilecek bir olay. Muhakkak kontrolümüz dışarıya gerçekleşebilecek olaylar var fakat sınav sonucu da bizden egemen değil. Sınavı bir eleme süreci olarak görmek yerine bir basamak olarak düşünmenizi öneririm.”

Türkiye 1.’si Gelener: “Sosyal Ağ ile bağlatınızı muhakkak”
YKS 2018’de alanında TÜBİTAK sayısal ek puanıyla Türkiye birincisi olan Halil Hazar Gelener de son gün özellikle çabuk unutulan AYT konularına göz gezdirme tavsiyesinde bulundu. Adaylara morallerini bozabilecek dost ve akrabalarla sınav sonrası röportaj tavsiyesinde yer alan Gelener şöyle dedi: “Sınava saatler kala sizi gereksiz yere paniğe sokabilecek arkadaşlarınız veya akrabalarınızla olan konuşmalarınızı sınavdan sonraya erteleyin. En önemlisi sosyal medya ile bağınızı olabildiğince koparın. Kendinize ve ailenize zaman ayırın, sizi imtihan düşüncesinden uzaklaştıracak kitap okuma, film izleme gibi aktivitelere yönelin. Özellikle bu son düzlükte etrafınızdaki en ilgisiz ırk bile size sınav taktikleri vermeye başlayacaktır. İyi niyetli olsalar deha bunlara gereğinden pozitif kulak asmayın ve kendi belirlediğiniz yoldan şaşmayın.”

Türkiye 1’Sİ İşler: “Dikkatiniz dağılırsa 5-10 saniye dinlenin”
YKS 2019’da Türkiye birincisi olan Mehmet Berke İşler ise sınava saatler kala adaylara çalışmayı bırakmalarını tavsiye etti.

Bu yıl sınavın pandemi gölgesinde yaşanacağını kaydeden İşler, bu durumun adaylar üstünde baskı oluşturabileceğini söyledi. Sağlığın her şeyden önemli olduğunu belirten İşler, adaylara şu tavsiyelerde bulundu: “Sınavda yalnızca sorulara odaklanmaya çalışın ve zihninizin başka düşüncelere kapılmasına fırsat vermeyin. Sınavda dikkatiniz dağılırsa, 5-10 saniye dinlenin ve zamanı sık sık kontrol edin. Sınavda süre fazla değerli bu sebeple çözemediğiniz soruları saplantı haline getirmeyin, hemencecik diğer soruya geçip motivasyonunuzu koruyun.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.