DOLAR 32,4620
EURO 34,6892
ALTIN 2.434,88
BIST 9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

YKS adaylarına altın kurallar

07.05.2020
A+
A-

Koronavirüs salgını nedeniyle tarihi iki kez değişen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Bu sene okula, kursa gitmeden evde online yöntemlerle sınava hazırlanan öğrenciler bir yanlamasına sınav kaygılarını yenmek, diğer yana salgın endişelerinden kurtulmak için uğraş ediyor.

Öğrencileri gerginlik yapmamaları konusunda uyaran Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu, tüm dünyanın doğaüstü günler yaşadığı bu dönemde adayların hedefe odaklanmalarını ve bol bol soru çözmeye devam etmelerini önerdi.
Kovid-19 sürecinde öğrencilerin tez canlı olmasının olağan olduğunu söyleyen Gazioğlu, “Bu da geçip bitecek. İleride bu sınav maceranızı hoş bir hatıra olarak anlatacaksınız. Hatta bu dönem edindiğiniz becerileri ilerideki üniversite ve iş hayatınızda kullanacaksınız.” dedi.

Imtihan takvimi değişikliğinin öğrencilerde gerginlik oluşturması gerektiğini de bildiren Gazioğlu, şöyle devam etti: “Hayatta umulmadık olaylarla karşılaşabiliriz. Öğrencilerin sınavın 27-28 Haziranda olduğu gerçeğini kabul edip, bu gerçeklik üzerinden alıştırma ve hedeflerine odaklanmaya devam etmeleri gerekiyor. Eğer ‘öyle olsaydı, böyle olsaydı” diye senaryolarla kafalarını dağıtırlarsa imtihan yerine kaygılarıyla meşgul olurlar. Sınava değin eksiklerini şipşak tamamlayıp, bol bol test çözmeleri, yeni sınav süresi olan 165 dakikayı da değerlendirmeleri gerekiyor.”

Maskeli imtihan denemesi
Öğrencilere salgınla ilgili yoğun haber takibi ve sosyal ağ iletilerinden uzak durmalarını öneren Gazioğlu, maskeyle sınav uygulamasına da dikkat çekerek, öğrencilerin evlerinde maske takarak alıştırma yapabileceklerini söyledi.

Maskeli sınava girmelerinin bilgilerine ve ortama ahenk sağlamalarına engel olmadığını andıran Gazioğlu, öğrencilerin bu önlemin kendi güvenlikleri için olduğunu kabul etmeleri gerektiğini vurguladı.

Hazırlanma önerileri?
Gazioğlu, öğrencilere şu önerilerde bulundu:
“Hedeflerinize gelmek için hangi adımları atacağınızı madde madde yazın, günlük programınıza uyun.
Günlük programınızda yapılabilir hedeflere yer verin. Mesela, her gün üç tam imtihan denemesi çözmek gerçekçi bir niyet değildir.
Eksiklerinize odaklanın ve bunları kapatmaya çalışın.
Bol bol soru çözün.
21 gün her tarafında sınav saatiyle benzer saatte açtırmak üzere, aynı sürede deneme çözerseniz, bu sizi daha enerjik kılar.
Kendinize hedefinizi çoğu kez hatırlatın. Sınava dek o gerçek dışı kurarak uyuyun.
Gitmek istediğiniz üniversite, birim ya da meslekle ilgili görselleri görebileceğiniz bir yere koyun.
Vesvese artıyorsa nefes tekniklerini kullanmanın pratiğini yapın. Vesvese hemencecik içinizden sayarak burundan ikiye dek nefes alırken, dörde kadar ağızdan nefes verirseniz bu sizi sakinleştirecektir.
Uyku düzeniniz önemli. Uyumayan kalmayın.
Deneme sınavları süresince dikkatinizi distribütör şekilde yiyip içmeyin. Gövde ve zihninizi sınava hazırlayın.
Ders çalışmadığınız zamanlarda ne iyi geliyorsa onu yapın.”

Aileler nasıl davranmalı?
Nesteren Gazioğlu, ailelerin de evhamlı, sıkıntılı olabileceğine, ancak bu ruh halini öğrencilere yansıtmamaları gerektiğine dikkat çekerek, ailelerin sınava girecek yakınlarına, “Kalan sürede neler yapacaksın? Biz sana nasıl takviye olabiliriz?” diye sorabileceklerini, oysa Şunu yap! Bunu yap! Bugün kaç soru çözdün? gibi soruların içten olmadığını dile getirdi.

Gazioğlu, “Denetim amaçlı sorularla bunaltmak yerine aile içi iletişimi artıracak minik faaliyetler yapılmalı. ‘Ne yaparsan yap. Fazla iyisin’ de demeyin. Birlikte yol haritası çizin.” dedi.
(EE-E)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.