DOLAR 32,4868
EURO 34,7362
ALTIN 2.408,56
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Yıllardır Beklediğimiz Hayvanları Koruma Kanunu Meclise Sunuldu

05.07.2021
A+
A-

Türkiye, yıllardır tartışılan ancak bir türlü somut bir adım atılmayan hayvan hakları yasasını resmileştirmeye hazırlanıyor. Eğer bu yasa tasarısı mecliste kanunlaşır ve yürürlüğe girerse, nihayet hayvan dostlarımız da bazı haklara sahip olabilecekler. Geç kalsa da nihayet hazırlanmış olan taslağın en önemli yanı, hayvanları mal statüsünden çıkararak can statüsüne alması.

Bildiğiniz üzere Türkiye’deki mevcut kanunlar, hayvanları bir mal olarak görüyordu. Bu bağlamda hayvanlara karşı işlenmiş olan kasten öldürme, işkence etme, dilimiz varmasa da cinsel istismar gibi suçlar, ağır şekilde cezalandırılmıyordu. İşte bu durum, hazırlanan kanun teklifiyle değişecek. Bundan sonra hayvanlara karşı işlenmiş herhangi bir suç, bir canlıya işlenmiş şeklinde yorumlanacak.

Hayvanların haczedilmesi durumu da ortadan kalkıyor

Hayvan hakları yasası

Mevcut koşullar altında birisi tarafından sahiplenilmiş olan bir hayvan, sahibinin borcu karşılığında haczedilebiliyordu. Hazırlanan kanun teklifi ile bu durum da ortadan kalkacak.

Hazırlanan kanun teklifi kapsamında bir hayvanın sahipli ya da sahipsiz olması ayrımı da ortadan kaldırılıyor. Yani bir kişi sahipli ya da sahipsiz bir hayvana karşı suç işlerse, bunun kanun karşısında hiçbir farkı olmayacak. Ayrıca hayvanlara karşı işlenen suçlarda resen harekete geçilecek. Yani bir hayvan sahibi, kendi hayvanına karşı işlenmiş bir suça karşı şikayetçi olmamış olsa bile yargı, bu konunun üzerine gidecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.