Yılın Kareleri 2025: AA Fotoğraflarıyla Öne Çıkan Anlar ve Ödüllü Kareler
2025’in en çarpıcı anları AA fotoğraflarıyla; ödüllü kareler, yılın kareleri ve unutulmaz anlar bu yazıda.
Anadolu Ajansı tarafından, Lifebox, AJet ve ROKETSAN sponsorluğunda düzenlenen “Yılın Kareleri” oylaması sonuçlandı. AA foto muhabirleri tarafından 2025 boyunca Türkiye ve dünya gündeminde öne çıkan karelerden oluşan seçkide toplam 112 fotoğraf yer aldı ve oylara yaklaşık 2 milyon 257 bin 708 oy kullanıldı.
BİRİNCİ SEÇİLEN FOTOĞRAFLAR Haber kategorisinde Mustafa Hatipoğlu’nun “Göklerin Fatihi” adlı kare birinci oldu. Bu fotoğrafta İncirlik’teki 10. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı tanker uçağın F-16 ve F-4E/2020 Phantom savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaptığı an yakalanmıştı. Günlük Hayat kategorisinde Ömer Taha Çetin’in “Ay Seferi” adıyla öne çıkan fotoğrafı en çok oyları topladı; İstanbul semalarında beliren yarım ay ile bir uçağın aynı karede buluştuğu an dikkat çekti.
Bu yıl özel kategorilerden biri olan “Gazze: Açlık” başlığında Ali Jadallah’ın çektiği kare birinci seçildi. Karede Gazze Şeridi’nde abluka ve saldırılar nedeniyle gıdaya erişimde zorluk yaşayan Filistinlilere yönelik yemek dağıtımı sırasında oluşan yoğunluk yansıtıldı. Doğal Yaşam ve Çevre kategorisinde Berkan Çetin’in “İlk seferinde” adlı fotoğraf öne çıktı; 1 Eylül’de denize açılan balıkçıların sardalya bereketiyle limana dönüşünü ve balıkları bekleyen kedileri aynı karede gösterdi.
Portre kategorisinde Dilara İrem Sancar’ın “Sudan Çerçeve” adlı çalışması birinci oldu. 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla objektife poz veren 11 yaşındaki Serenay Tuğçe Gülöksüz’ün portresi en çok oy aldı. Spor kategorisinde ise Esra Bilgin’in “Alperen” adlı fotoğrafı zirvede yer alırken, karede Türkiye ile Yunanistan arasında oynanan FIBA Erkekler Avrupa Şampiyonası yarı final maçında Kostas Papanikolaou ile milli oyuncu Alperen Şengün arasındaki mücadele ekranlara yansıdı.
KARAGÖZ: “ORTAK HAFIZAYA BIRAKILAN BİR ARŞİV” AA Genel Müdürü Serdar Karagöz, 2012’den bu yana düzenlenen bu oylamanın insanlığın ortak hafızasına bırakılan önemli bir arşiv niteliği taşıdığını belirtti. Yeni teknik ekipmanlar ve saha deneyimiyle dünyanın dört bir yanından tarihe tanıklık eden anları kayıt altına aldıklarını ifade eden Karagöz, bu yıl da çatışmalardan diplomasiye, doğal yaşamdan spora kadar pek çok çarpıcı ana tanıklık edildiğini söyledi.
“ZOR ŞARTLARDA BÜYÜK GAZETECİLİK” Karagöz, bu yıl oylamaya iki özel kategori eklendiğini hatırlatarak Gazze: Açlık kategorisindeki fotoğrafların zor şartlar altında görev yapan foto muhabirlerinin gazetecilik sorumluluğunu ve özverisini ortaya koyduğunu kaydetti. Portre kategorisinin farklı coğrafyalardan insan hikâyelerini güçlü bir anlatımla yansıtması da dikkat çekti. Oylamaya katılan ve ödül alan tüm foto muhabirlerini, editörleri ve emeği geçenleri tebrik eden Karagöz, Anadolu Ajansı’nın görsel habercilik alanındaki uluslararası rekabet gücünü güçlendirme ve güçlü bir görsel miras bırakma kararlılığını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: Ensonhaber