DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Yılda 18 milyon insanın ölümünden sorumlu “yüksek kolesterol” için ucuz aşı geliştirildi

Bilim insanlarına göre kolesterolü düşürmek için gerekli olan aşı 10 yıl içerisinde ulaşılabilir olacak. Aşının alternatiflerine kıyasla 50 kat daha ucuz olarak 100 dolar gibi bir fiyattan satışa sunulması bekleniyor.

21.12.2023
A+
A-

Yüksek kolesterolü düşürecek ucuz bir aşı 10 yıl içinde kalp hastalığı ve felç gibi hastalıkların riskini azaltabilir.

New Mexico Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, aşının farelerde ve maymunlarda kötü kolesterolü yaklaşık yüzde 30 oranında azalttığını buldu. Bu buluş araştırmacılar tarafından “umut verici” olarak nitelendirdi.

Aşı, kolesterolü yükselten PCSK9 proteinini bloke ederek çalışıyor ve satışa sunulması halinde yılda bir kez verilecek. Araştırmacılar aşının doz başına 100 dolardan daha az bir maliyeti olacağını tahmin ediyor.

YILDA 18 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Kolesterol, her yıl dünyada yaklaşık 18 milyon yetişkinin ölümüne neden olan kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü.

Yüksek kolesterol, kanda lipit adı verilen çok fazla yağ birikintisi olduğunda ortaya çıkıyor. Lipitler kanın atardamarlardan geçerek kalp ve beyin gibi hayati organlara gitmesini zorlaştırıyor.

Bu durum kalbin daha fazla çalışmasına neden oluyor, bu da kalp krizi ve kalp hastalığına yol açıyor.

15 BİN DOLARLIK AŞININ MUADİLİ

PCSK9 proteinini azaltan benzer aşılar piyasada bulunuyor ancak 5 bin ila 15 bin dolar arasında bir maliyete sahipler.

Yeni aşı “nispeten ucuz” bir bakteriden yapıldığından uzmanlar doz başına 100 dolardan daha ucuz olabileceğini düşünüyor.

Aşının bir dozunun bir yıl boyunca etkili olması bekleniyor. Aşının özellikle yüksek kolesterolü olan kişiler için mi üretileceği bilinmiyor. Kolesterol geliştirme riski taşıyan kişilere fayda sağlayıp sağlamayacağı kesin değil.

Hayvanlar üzerinde 10 yıl boyunca yapılan testlerden sonra, araştırmacılar artık insanlar üzerinde yapılan deneylere fon sağlamanın yollarını arıyor.

NTV

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.